Tamarit-Pastor, el binomi que manté Puçol al cap en donacions de sang

Tamarit-Pastor, el binomi que manté Puçol al cap en donacions de sang

Gràcies a la labor desenvolupada durant anys per l'Associació de Donants de Sang de Puçol, el nostre municipi pot sentir-se orgullós de ser una de les localitats més solidàries en esta acció tan necessària en la vida del ser humà. Un dels motius que Puçol s'haja bolcat en la donació de sang és el dur treball i la dedicació de dos persones unides en el matrimoni però també en esta noble causa. Són Antonio Tamarit i Vicenta Pastor, que caminen de la mà cap als 20 anys com a presidents de l'associació.

 

Es pot dir que este longeu matrimoni ha deixat empremta allà per on ha passat. La localitat francesa de Bessiers va ser testimoni fa ja molts anys del seu compromís social. Allí van fundar la Casa d'Espanya i van traslladar la cultura valenciana fins al país veí, on inclús van plantar algunes falles gràcies al tenacitat d'Antonio, que va treballar de valent perquè França coneguera les nostres festes més populars.

Però la seua esposa Vicenta no es queda arrere. Durant la seua estada en el barri del Cabanyal de València, va ser l'encarregada d'organitzar les festes. Confeccionava els trages, muntava funcions de teatre, feia concursos de monyos. Doncs, que era la que manava.

El matrimoni, després del seu periple en terres gal·les, va arribar a Puçol i, àvids de col·laborar amb els veïns del nostre municipi, van decidir entrar en l'originària Germandat de Donants de Sang, fa ja dos dècades. En un parell d'anys van prendre el comandament i es van proposar donar un fort impuls a esta causa tan essencial en la sanitat mundial. Vaja si ho van aconseguir. Hui Puçol està en el podium de les ciutats amb més donants de sang de tota la comunitat, superant les 1.500 persones.

Cada primer diumenge de mes, de 9'00 a 13'30 hores, l'ambulatori obri les seues portes a tots els veïns que s'animen a donar sang. Les dades parlen per si mateixos. "La ciutat de València necessita 700 bosses de sang al dia o, el que és el mateix, 700 donants diaris", apunta Antonio Tamarit, que, entre els beneficis que presenten les donacions, destaca la regeneració de la sang del propi donant, una cosa que contribuïx a la nostra salut i que suposa un incentiu per a tots.

Per si les dades no són suficients, l'associació premia amb un obsequi a aquells que es decidixen a col·laborar. Des de calendaris i bolígrafs fins baralles de cartes, la idea és que el donant se senta recompensat pel seu compromís.

A més, Vicenta ha fet de la saleta de donacions que li cedix l'ambulatori un lloc molt acollidor on inclús s'oferix café als assistents. "Estic molt pendent de les persones després de donar. Els mire als ulls per a comprovar que estan bé i fins als conte succeïts.Fem una xicoteta tertúlia on ens contem de tot. I, per descomptat, no els falta un boa godet de café i un picoteig per a reposar forces", explica Vicenta Pastor, que sap que la bona atenció prestada als donants és fonamental perquè continuen contribuint moltes vegades més.

Però l'agraïment d'este matrimoni exemplar als seus conciutadans va més enllà. Els veïns que donen més de 50 vegades reben una medalla d'or i els que superen les 25 donacions són premiats amb la medalla de plata. Els que aconseguixen la jubilació també tenen recompensa: un diploma. "Abans, fa anys, anàvem fins al domicili de la persona premiada al costat de la banda de música i fins tiràvem una traca. Després pujàvem per a donar-li el diploma i ens rebia amb pastetes", enyoren Antonio i Vicenta, que reconeixen que l'edat va fent-los mossa i ja no tenen el suport voluntari que tenien abans.

Amb estes reflexions, els presidents de l'associació animen els veïns de Puçol a col·laborar amb ells per a continuar fent del nostre poble un referent en la solidaritat i en la cooperació. La teua sang és essencial, pensa-ho. Què ocorreria si no donàrem?

Informa: Dani Casado

 

16 Novembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres