Un grup de Dimonis plena de foc el carrer Sant Joan

Un grup de Dimonis plena de foc el carrer Sant Joan

El dia de la Entrà de la Murta és un dels dies de festes en els quals els actes tradicionals són els que més destaquen. A la nit, els festers fan la baixada de coets amb les seues pinces de fusta, preparant el camí que els durà a la gàbia on es viurà la coetà. Després d'ells, un grup de dimonis que omplia de música i foc tota el carrer.

 

El foc, la llum i el color obrien la baixada dels festers en la nit de coets. Vestits ambmonos de treballadors, botes, guants... ben protegits de la pólvora, uns amb pinça i altres sense ella, els festers, i enguany també festeres, van recórrer tot el carrer Sant Joan fins a arribar al camp de futbol, on finalitzava la cercavila de foc i ara sí, es cobrien tot el cos amb el mono, es posaven el casc i cobrien amb cinta de carrosser qualsevol espai lliure pel qual poguera colar-se alguna espurna. Tot llest per a entrar en la gàbia i donar començament a la coetà.

Però els festers no anaven sols. Després d'ells, una manà de dimonis baixava a ritme de timbals i dolçaines. Amb els seus paraigües de foc embaladien a la gent, que al sentir-se atrets per les seues espurnes, s'unien als seus balls. Altres dimonis més atrevits, llançaven foc per la boca, fent les delícies dels més menuts, encara que després apareixia el dimoni major, vestit amb la seua caputxa negra, que els atemoria i feia que més d'un xiquet s'abraçara fortament als seus pares.

Era la Diabòlica de Sagunt, que una vegada va arribar al camp de futbol, i per a finalitzar amb el seu espectacle, un muntatge de grans discos de foc va omplir l'esplanada de fum de color vermellós, deixant llest el camí als festers, que s'aventuraven a ficar-se dins de la gàbia a llançar coets a tort i a dret.

"Jo al principi no volia entrar, perquè no tenia casc" confessa José Sanchis, cap dels festers. "Però al final em van deixar un casc i, encara que només vaig estar quinze minuts, vaig gaudir molt" conclou.

I és que, per a entrar dins de la gàbia cal anar extremadament protegit si no es vol patir cap accident. Desgraciadament, enguany, un dels festers es va cremar la mà al encendres accidentalment un munt de coets que duia, i va haver de passar la resta de festes amb un gran bandatge per a curar-se les cremades.

Després d'una hora dins de la gàbia, en la qual els festers, i alguna valenta festera, es van desfogar llançant coets per tota la gàbia, i alguns fora d'ella provocant que el públic correguera desesperat d'un costat a un altre de por de cremar-se, va donar començament en la Plaça del País Valencià la macro-discomòbil que, repetint l'èxit de l'anterior edició, s'ha convertit ja en una tradició que cada any, els festers organitzaran pensant en els joves de Puçol.

Informa: Aitor Caballer

 

23 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres