Dilluns 7 de setembre: “En Puçol és tradició, 7 de setembre, dia del bou”

Dilluns 7 de setembre: “En Puçol és tradició, 7 de setembre, dia del bou”

Enguany el calendari ho ha convertit en dilluns, dia 7 (7 de setembre, s'entén). La història i la tradició del bou al carrer ja ho va convertir temps ha en un dels dies més assenyalats, potser sagrat, de la festa popular dels bous al carrer. En Puçol, pobles de voltants, d'altres comarques, gents d'altres latituds.

Deia el professor Enrique Tierno Galván en el seu assaig Els bous, esdeveniment nacional, que el dia que a Espanya no se celebren bous per a honrar a una Verge açò ja no serà Espanya.

Tal vegada, si. O tal vegada, no. Però açò, que sapigam de moment, segueix sent Puçol, València, Espanya. I per a celebrar una festivitat, Sant Antoni al gener, San Joan al juny, les festes d'un barri, o per a honrar a una Verge, en aquest cas la Verge al peu de la Creu en les seues festes de setembre, es corren bous pels carrers.

I les gents s'evadeixen de les seues preocupacions, obliden rutines. I tot muta en diversió, color, emoció o risc. En festa, tal com va definir Hemingway als Sanfermins de Pamplona. Uns, els aficionats més puristes, preocupats en el ritu del toro. Uns altres, totalment absorbits per les ganes de passar-ho en gran, amb o sense bou, que és ritu necessari i sine qua non però també pretext.

A les vuit del matí, s'obrirà el dia amb el tradicional tancament. A les deu, hi haurà un concurs de retallades infantils per a sembrar afició entre els xiquets i els més joves. En aquest poble, moltes generacions, per no dir totes, han crescut jugant al toro.

A les dotze, els festers prenen el protagonisme amb una cercavila a cavall pels carrers del poble.

A les cinc de la vesprada, hora lorquiana, està previst que les penyes es concentren en l'avinguda de València per a l'espectacular i multitudinària baixada de caixons, amb els bous que es van a córrer, xarangues, penyes, i la joventut en catarsi quasi en ple.

Després de la colorista baixada de caixons, està previst que a les sis de la vesprada s'amollen els quatre bous que es correran pels carrers del nucli antic de Puçol. Després, s'embolarà una vaca i quan trenque i nasca el dia vuit de setembre, es procedirà a la embolada dels bous de la vesprada.

Potser, així llegit, pareix que tot tinga un ritu comú, un procés més o menys conegut, però el sabor del dia 7 és especial.

Informa: Salva Ferrer

06 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres