Una orella per al novillero Francisco Dames

Una orella per al novillero Francisco Dames

El noviller de Puçol, format en l'Escola de Tauromàquia de València, Francisco Damas, va tallar una orella diumenge passat a La Pobla del Duc. En el portal taurí www.avancetaurino.com, que dirigeix el periodista Paco Delgado, la crònica relata: “Molt disposat va estar Francisco Damas, que va intentar allargar les envestides del seu novillo amb autoritat i fermesa. L'espasa va ser la seua assignatura pendent”.

FITXA TÈCNICA:

La Pobla del Duc (València) - Diumenge, 23 d'agost de 2009. Cinc becerros de Nazario Ibáñez generosos de romana i de bon joc. El segon va rebre la volta al rode.

-Christian Uroz (de l'Escola de Castelló): dues orelles

-Francisco Damas (de l'Escola de València): orella

-Román Collado (de l'Escola de València): dues orelles i cua

-Vicente Villaverde (de l'Escola d'Alacant): orella

-Cristian Climent (de l'Escola de València): orella

Incidències: El mayoral va donar la volta al rode després de la mort de la cambra.

La crònica de l'avanç taurí:

Em va encantar una vegada més Román Collado. El passat any en aquesta mateixa plaça em va sorprendre, i en aquesta ocasió va ratificar que la impressió primera no va ser un miratge sinó certesa, l'evidència que ens trobem davant un esbós de torero amb tots els vímets per a arribar a ser un destre important en el futur.

Té valor aquest Román -fonamental- i les idees clares, el que resulta molt recomanable. Resol amb rapidesa en moments compromesos i amaneix el seu quefer amb gust i gràcia. Només el temps dirà si continuen creixent les seues aptituds i arriba a els bons presagis. De moment és prompte, molt prompte per a cantar victòria. Però el fet, fet està, i en qüestió tauròmaca no hi ha res més lícit que il·lusionar-se, i a un servidor li va il·lusionar l'actuació seriosa i massissa d'aquest espigolat valencià.

Va tornar a tallar una cua, com l'any passat, però en aquesta ocasió la seua faena va ser de més mèrit. Potser menys vistosa, però amb més fonament. En un quite per gaoneres es va advertir que havia de dur molt dominat al seu exigent oponent, brau i fort, en cas contrari l'animal s'apoderaria de la situació. Ho va veure de seguida Román que es va plantar en el centre del rode amb la crossa baixa i avançada per a manar per ambdós pitons en tandes llargues, temperades i molt lligades. Sí, és massa prompte per a profetizar el seu futur, però seria una llàstima no encertar amb el vaticini.

De la resta d'integrants de la terna va causar molt bona sensació Cristián Climent. Té pinta de torerillo i tall interessant. Va imprimir sentiment a tot quant va fer, i sempre va intentar fer el toreig de qualitat, el de dur molt enganxades les envestides de les seues antagonistes amb la mà baixa. El castellonenc Christian Uroz es va mostrar variat de capa i de la seua faena de crossa van sobresortir diverses tandes de naturals.

Molt disposat va estar Francisco Damas, que va intentar allargar les envestides del seu novillo amb autoritat i fermesa. L'espasa va ser la seua assignatura pendent. Tot voluntat va ser l'alacantí Vicente Villaverde que, malgrat estar més dejuni tècnicament que els seus companys, va aconseguir que el seu quefer pujara sencers a mesura que s'anava confiant i entenent amb el novillo.

Nazario Ibáñez va enviar una becerrada d'excel·lent presentació, quallada i forta, que va donar molt bon joc, resultat més exigents els quals van saltar en tercer i quart lloc. La penya taurina L'Estocada va tornar a mostrar les seues excel·lències en l'organització d'un festeig històric pel qual han passat gran part de les figures del toreig dels últims temps.

05 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres