Festes de Sant Miquel: la passió pel folclore

Festes de Sant Miquel: la passió pel folclore

Els veïns del carrer Sant Miquel porten gravat a foc el fervor per una tradició que els ha acompanyat tota la vida. Les misèries de la postguerra van obligar a canviar el vedell per una caixa de cartó. Ni tan sols temps tant dolents han fet oblidar al poble este costum que ja preparen amb devoció i entusiasme.

 

En uns dies Sant Miquel tornarà a recórrer, com cada any, el carrer que porta el seu nom. Ho farà entre els veïns d'esta emblemàtica travessia del nucli antic de Puçol, hòmens i dones que veuen en el sant una guia en l'esdevindre de les seues vides. Tots volen tindre-ho a casa per a resar-li però només una família és l'afortunada fins que Sant Miquel torna a vore la llum del dia.

Cal remuntar-se a les primeres dècades del segle passat, abans de la Guerra Civil, per a trobar els orígens d'esta festa. En els seus començaments, els veïns soltaven un vedell embolat pel carrer i es divertien corrent davant d'ell. La guerra pàtria va portar una època de molta fam i els veïns del carrer Sant Miquel van començar a vore en l'animal un menjar en compte d'un joc. Sense diners per a comprar bestiar i decidits a no perdre els valors d'esta tradició, van canviar el vedell per una caixa de cartó, això sí, embolada. I així fins als nostres dies.

A més del "vedell", el símbol d'este costum ancestral és el propi Sant Miquel. Des del començament del carrer, engalanat i ple de color, els veïns passegen amb el sant cobert de flors fins a l'església, on es celebra una missa. Una vegada acabada, els més devots es porten les flors a casa perquè la benedicció que han rebut els faça sanar dels seus problemes.

Les festes de Sant Miquel, que es celebren del 27 al 29 de setembre, es completen amb una sèrie d'activitats que fomenten la germanor entre el veïnat: nit de paelles, cavalcada de disfresses casolanes (a improvisar), berenars i sopars en el carrer.

Els habitants del carrer Sant Miquel inviten els seus veïns del poble a disfrutar amb ells d'estes mítiques festes i compartir la seua passió per la tradició. Gràcies a tots ells el sant continua disfrutant cada any d'un sentit passeig pel seu carrer.

Informa: Dani Casado

 

19 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres