Els festers recuperen el tradicional passeig a cavall pels carrers del nucli antic

Els festers recuperen el tradicional passeig a cavall pels carrers del nucli antic

Sense estar programat de forma oficial, el dilluns 31 d'agost es va realitzar un passeig a cavall a càrrec dels festers pels carrers de Puçol. És el segon any que es realitza esta activitat, una tradició perduda durant dècades que es va recuperar en 2008 i s'ha consolidat enguany.

"En realitat, com ens vam adonar que el dilluns al matí quedava un poc faltat d'ambient, vam pensar, una vegada iniciades les festes, incloure esta activitat per a donar ambient i color al poble en les seues festes", comenta Irene Esteve, una de les festeres de 2009.

A les dotze del matí, va començar l'itinerari amb els festers muntats als lloms dels mateixos cavalls penjadorassos que lluiran, "enjaezados" i guarnits, en l'entrada de la murta, acte tradicional i colorit amb una arrelada història en les festes de Puçol. De fet, els cavalls han passejat amb les seues millors gales: la manta de Morella en els lloms, el mantó de Manila cobrint els quarts posteriors, i cintes de colors en la cua i en les crins.

El fester Iván Ballester assenyala que "l'itinerari és bàsicament pel cas antic, on hi ha menys trànsit de vehicles, com el carrer Sant Joan, Sant Pere, Sant Miquel, Barreres... i se molesta menys al normal funcionament del trànsit". 

La recuperació d'esta tradició està molt arrelada a l'altre acte en què els festers recorren la població a lloms dels cavalls: l'entrada de la murta, que recorre les principals artèries de Puçol, des de l'Avinguda Molí de Vent fins a l'església dels Santos Joans.

"Anem vestits també com el dia de l'entrà de la murta, però sense jaqueta, és a dir, pantaló blanc, sabates blanques i un polo d'esport. En realitat és com un calfament per a eixe dia", conclou Iván abans de pujar al seu cavall penjadoràs, típic del també ancestral esport i tradició valenciana del tir i arrossegament.

03 Setembre 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres