Intercanvi d'alumnes francesos i espanyols, per una Europa sense fronteres

Intercanvi d'alumnes francesos i espanyols, per una Europa sense fronteres

Paco Carbonell i David Sánchez són professors del Departament de Francés de l'Institut d'Educació Secundària de Puçol. Porten nou anys realitzant intercanvis amb França, per a ajudar els seus alumnes a aprendre l'idioma i a moure's en una Europa sense fronteres. Del 2 al 9 de maig estan a Puçol els alumnes de Castres, per a tornar la visita que els puçolencs van realitzar al març. En el següent text reflexionen sobre la importància dels intercanvis.

 

Els trenta-vuit alumnes de l'IES Puçol i de l'IES El Puig que realitzen aquest intercanvi ho tenen ben clar.

Els professors espanyols organitzadors, també, ho tenim ben clar després de nou intercanvis i dos viatges a París. Tenim moltes coses en comú. Per a començar tenim problemes en comú que, evidentment, no fan diferències entre continents, ni entenen de fronteres, ni diferencien els països pobres dels rics: citem solament el calfament global, el canvi climàtic, els fenòmens atmosfèrics extrems... no oblidem els recents casos, d'Italia, d'Haití i de Xile. I nosaltres enfoquem el nostre intercanvi amb un motiu central: Què fem per a salvar la Terra?

I intentem respondre i plantejar-nos el problema amb diferents tipus de produccions: treballs, redaccions, enquestes, entrevistes, exposicions...

També tenim en comú l'estima per les nostres respectives llengües, que ens permeten rompre una de les fronteres que ens poden separar: la llengua. I ens comuniquem en francès i en castellà i encetem una correspondència i ens escrivim i ens trobem i ens coneguem, i ens respectem i ens valorem mútuament...

I inclús podem dir que en les nostres respectives regions tenim una llengua que compartim, l'occità i el valencià, idiomes que posen de manifest la nostra enorme riquesa cultural.

I ens fem amics. "I ens ho passàrem bé tota la vesprada, junts, sense importar-nos si érem espanyols o francesos, ni en quina llengua parlàvem", deia una alumna al seuCahier de Bord de l'any passat. I  ells no feien i nosaltres no fem diferències.

I poc a poc coneixerem millor els nostres respectius països i els respectarem i els valorarem...

I ens ho plantegem seriosament: seguirem intentant resoldre els nostres problemes i enriquint-nos amb les nostres realitats, seguirem trencant fronteres.

Volem afegir, per últim, que tota aquesta activitat no podria realitzar-se sense l' ajuda ni la col·laboració de l'equip directiu, dels companys, dels pares, del personal i dels que, d'una o altra forma, estan implicats. Els estem enormement agraïts.

Informen: Paco Carbonell i David Sánchez

Programa d'actes de l'intercanvi

 

03 Maig 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres