El calendari eròtic de Palau – La torre esgota les seues existències: com véncer la crisi a pit descobert

El calendari eròtic de Palau – La torre esgota les seues existències: com véncer la crisi a pit descobert

Dotze mesos, dotze causes per a comprar el calendari de la Falla Palau – La torre. Una iniciativa històrica en la població que ja té esgotada la seua tirada en paper i pot acabar subhastant els últims exemplars en Internet. Les raons per al seu èxit entre els veïns (i veïnes) de Puçol boten a la vista... o és que encara no has passat de la primera pàgina?

Saben que no és la idea més original que han tingut, perquè altres ja ho han fet abans. Són conscients que alguns components de la falla han passat un mal glop per a poder portar-la avant, però sempre hi ha una primera vegada. No tenen clar si continuaran en anys successius amb la proposta, encara que ja hi ha alguna voluntària que s'ha presentat com a candidata. Però hi ha una cosa sobre el que no tenen cap dubte: l'experiència ha merescut la pena.

Palau - La torre va passar per un mal glop al finalitzar les falles de 2009, de fet el col·lectiu va acabar dividint-se en dos: prop d'un centenar de fallers es van quedar amb la denominació d'origen i la resta es va anar a muntar su propia falla, l'Antiga Muralla.

Se sol dir que les desgràcies mai vénen soles i a esta divisió calia sumar la famosa crisi, al paréixer font de tots els mals que assolen no sols el nostre planeta, sinó també el món faller, ara sotmés a retalls impensables inclús per als monuments de la categoria especial.

Així que ací estaven, a l'abril del 2009, sense saber molt be com començar el nou camí, contents per ser pocs però ben avinguts, però sense diners i sense idees. I llavors un dels fallers va tindre una idea, la idea: per què no fem un calendari per a recaptar fons?

Després de sospesar les distintes opcions, van arribar a un encreuament, l'encreuament: "o féiem un calendari amb xiquets molt bonics i ben vestits, o féiem un amb fallers adults, molt bonics i gens vestits", recorda Lídia Ballesters, una de les falleres amb solera, no en va son pare ha sigut president durant diversos anys.

No cal ni dir-ho que van optar per la segona opció, potser per allò d'evitar qualsevol problema legal: hui vendre fotos de xiquets pot ocasionar seriosos problemes, inclús a l'hora de decidir el vestuari, així que millor fotografiar falleres no tan xiquetes... el que almenys evitava els problemes de vestuari: millor sense roba.

Prompte la llista va créixer. Totes volien participar. Totes i tots, perquè la nova falla Palau - La torre vol ser un exemple d'igualtat i presumix de realitzar tot de forma políticament correcta. Només quedava per resoldre un problema, el problema: davant de qui em despulle jo?, es preguntava més d'una... i d'un.

La solució va arribar abans de l'estiu, encara que per a trobar-se còmodes davant del fotògraf van haver d'acudir a Silla, que no és un moble sinó la població on té el seu estudi Carlos Mayordomo, un home que, com el seu cognom indica, va saber mostrar-se servicial, amable, encantador i disposat a fotografiar-les a totes (i tots) a l'hora que fóra, en el lloc que volgueren i amb el vestuari... be, el vestuari no va ser cap problema: millor sense roba.

Un a un, una a una, per parelles i inclús en grup, totes (i tots) van anar passant per les mans i l'objectiu de Carlos, el qual, efectivament, els va fer sentir-se com en la seua pròpia casa (ja ho déiem, ho porta en la sang: Mayordomo). I el mal glop no ho va ser tant, encara que alguna va tirar mà d'amistats per a sentir-se més còmoda.

"Vaig anar amb una amiga perquè a mesura que s'acostava el dia estava un poc nerviosa", assegura María Muñoz, posseïdora d'una àmplia experiència davant dels objectius, no en va és periodista i ha sigut fallera major. "Però el fotògraf ens ho va fer molt fàcil, gens artificial, molt natural a pesar d'estar despullada. Al final, vam disfrutar molt".

Fàcil, natural, despullada, disfrutant? La capacitat de síntesi de María és tan gran (ho havíem advertit: és periodista) que un pot pensar que ella i la seua amiga estaven fent qualsevol altra cosa amb el "mayordomo"... però els resultats no enganyen, com el cotó. Si una imatge val més que mil paraules, per a què intentar explicar res: busquen el calendari i disfruten de Miss Febrer i els seus palmitos...

Ara que ja han disfrutat d'eixa imatge que difícilment es pot explicar amb un milió de paraules, dos interrogants ens assalten: amb el fred que fa al febrer per què usa un palmito en comptes d'un gorret de llana en el cap?; i, sobretot, per què precisament al febrer que només té vint-i-huit dies, no podia ser Miss Març, que té trenta-un?

El que no ha generat cap dubte és el balanç: no sols ha tingut una gran acollida entre els veïns (i veïnes) de Puçol, sinó que els mil exemplars ja s'han venut, alguns inclús han pagat més dels cinc euros que inicialment demanava la falla: llàstima que només hagen editat la versió grandària, tipus pòster, un de butxaca també s'hauria venut de meravella... per a poder portar-lo sempre damunt.

"No més queda una dotzena de calendaris per vendre", explica Lídia. "I estem pensant si entregar-los als primers que s'acosten al casal o subhastar-los en E-bay, perquè ens han arribat peticions de llocs de què no teníem ni idea que seguiren tan de prop l'activitat quotidiana de la falla".

Potser l'activitat quotidiana no, però dels monuments fallers al paréixer sí que estan al tant. Així que si hi ha algun interessat (o interessada), millor no esperar més i pegar una volta pel casal de la Falla Palau - La torre a pel seu calendari. Hui per hui és una peça de col·leccionista i no pareix que en la temporada actual vaja a tindre continuïtat la proposta: des de l'ofrena fins a la cremà, elles (i ells) pensen anar vestits fins al monyo, per més calor que puga desprendre la foguera de la nit de Sant Josep.

Una altra cosa és que la idea es mantinga l'any pròxim. De moment, Lídia ja està en la llista... confiem que ella tinga bon ull i no elegisca Miss Febrer, millor Miss Març.

08 Febrer 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres