Jornades taurines (4): Ratonero, un dels bous que han deixat empremta en la memòria col•lectiva

Jornades taurines (4): Ratonero, un dels bous que han deixat empremta en la memòria col•lectiva

Quarta entrega càrrec de Salvador Almenara, cronista taurí habitual de la nostra web, sobre les distintes xarrades celebrades en les VII Jornades taurines Vila de Puçol, que va viure en primera línia perquè va ser l'encarregat de moderar les cinc meses celebrades.

Com a novetat, a partir de l'edició de 2010, l'organització de les Jornades taurines ha decidit incloure en la seua programació un dia dedicat a recordar els bous que al llarg dels anys han fet història per la seua bravura, i que han deixat empremta entre els aficionats als bous al carrer de la Comunitat Valenciana.

El dijous va ser el dia elegit per a recordar un d'eixos bous que per la seua espectacularitat caló més fondo entre els aficionats que van tindre ocasió de seguir les seues actuacions, les quals van transcórrer entre els últims anys de la dècada dels 70 i els primers anys 80.

Ens estem referint a Ratonero, propietat del ramader Miguel Vilar, de Vilafamés (Castelló), a què tots coneixen com Lucas. Precisament el propietari va estar present en Villa Charol i els assistents, que omplien el local un dia més, vam tindre el plaer d'escoltar les seues paraules durant la llarga entrevista que vam poder realitzar-li després de la projecció d'un emotiu vídeo en què s'arreplegaven imatges de la presència de Ratonero en diverses poblacions de la nostra comunitat, inclosa la quàdrupla actuació que va realitzar a Puçol.

Moltes van ser les anècdotes que va contar Lucas sobre Ratonero, des del 2 de maig de 1975 (data del seu naixement) fins al 21 d'agost de 1986, dia en què va deixar d'existir este mític bou que, per motius propis, forma part de la Història taurina amb majúscules: Ratonero sempre serà el referent dels aficionats d'eixes dos dècades i el seu record roman inesborrable.

A més de Lucas, cal destacar la presència en les jornades taurines dels seus fills i néts, que són els encarregats d'esta ramaderia en l'actualitat.

L'acte va finalitzar, com sempre, amb l'entrega d'un detall al veterà ramader, com a agraïment a la seua presència a Puçol.

Per cert, la nostra "enhorabona" al responsable de l'elecció dels detalls que, durant estes jornades, s'han entregat als participants en les meses redones: senzillament, lamentable.

Informa: Salvador Almenara Marsaga

08 Febrer 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres