Les benediccions d'animals de Sant Antoni finalitzen el 28 de febrer a Puçol

Les benediccions d'animals de Sant Antoni finalitzen el 28 de febrer a Puçol

Un any més, els distints pobles de la comarca s'han posat d'acord per a coordinar les dates de celebració de la benedicció d'animals de Sant Antoni Abad, a fi d'evitar la coincidència d'actes. I com ve sent habitual, Puçol serà l'últim poble a realitzar la celebració, en esta ocasió l'últim diumenge de febrer.

Paco Almenara porta participant des que era un xiquet en la benedicció d'animals de Sant Antoni Abad, bé amb mascotes o, ja adult, amb cavalls. Junt amb altres set amics van formar fa anys la Comissió de Sant Antoni, per a coordinar amb els altres pobles de la comarca la data de la benedicció i així permetre que els cavalls i genets puguen lluir-se en distintes poblacions, al mateix temps que col·laboren a mantindre viva esta tradició centenària.

"Sempre som l'últim poble de la comarca a realitzar la festa, la fem la setmana següent al Puig", explica Paco. "No obstant això, enguany pensàvem que d'estos actes s'anava a ocupar la Comissió del Bou de Sant Antoni i, com no ha sigut així, quan vam anar a sol·licitar data el sacerdot ens va comunicar que la tercera setmana de febrer hi havia batejos, per la qual cosa hi hem hagut de retardar la benedicció a l'últim cap de setmana".

Finalment hi haurà benedicció de Sant Antoni Abad i serà el diumenge 28 de febrer a les 12'30 hores. També hi hi haurà detalls per a tots els participants, com sempre. El que no hi haurà són calderes. Ni la comissió que organitza els actes taurins, ni la comissió que organitza la benedicció d'animals s'han posat d'acord per a preparar-les. Tampoc l'ajuntament, que en els temps d'escassetat ha preferit reduir gastos en les distintes festes que se celebra al llarg de l'any.

La veritat és que tant Paco com la resta dels seus companys lamenten la falta de coordinació, el que ha motivat un any sense calderes. Ell mateix es va assabentar per José Antonio Miret, un altre dels membres de la comissió, quan va acudir al seu bar (el Bar Nuro, en homenatge a les seues dos filles, Nuria i Rocío) a confirmar-li que l'altra comissió tampoc anava a organitzar-les: serà la primera vegada en molts anys que no es cuinen olles per a tota la població.

"Però que estiguen tranquils els veïns, perquè l'any que ve ens ocuparem nosaltres que la tradició de les calderes no es perda", conclou Paco. "Som només huit en la comissió, però gràcies a l'ajuda dels patrocinadors podrem tirar endavant novament la festa... Una festa que, per cert, no és patrimoni nostre, tot el que vullga col·laborar serà benvingut".

Benvingut i qui sap si també beneït per estos huit magnífics que no es desanimen davant de cap desafiament: José Cisneros, José Vicente Sanchis, Juan Esteve, Agustín Pineda, Javier Izquierdo, José Mª Soriano, José Antonio Miret i, naturalment, Paco Almenara.

03 Febrer 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres