Del 8 al 10 de juny, ni fira ni futbol: quinta Setmana de cine taurí

Del 8 al 10 de juny, ni fira ni futbol: quinta Setmana de cine taurí

Va començar amb un revival dels anys 60 del segle passat, però s'ha convertit en una cita obligada a principis de juny, abans de començar les grans sessions taurines de la població. Enguany, ni el Mundial de futbol ha aconseguit suprimir unes jornades en què es mesclen gastronomia, tauromàquia, cine i el poder mitificador de la memòria.
 

A soles 48 hores després que finalitze la Puçol DeMostra, la fira industrial i comercial de Puçol, i només 24 hores abans que comence el Mundial de futbol de Sud-àfrica, en eixe comprimit espai de temps i en el no menys comprimit espai físic que proporciona el Sindicat Agrícola, del dimarts 8 al dijous 10 de juny, Puçol celebra la quinta edició de la Setmana de cine taurí.

Va ser una idea del Consell assessor taurí, que fa un poc més de quatre anys es va plantejar recuperar les antigues setmanes de cine a l'aire lliure, en la terrassa d'estiu de la Travessera Moncada. Eren unes jornades que en els anys 50, 60 i 70 del segle passat permetien disfrutar de dos de les grans aficions del moment: el cine i els bous (el futbol i les dones també comptaven, però menys: llavors el futbol era cosa del Madrid de les cinc copes d'Europa i respecte a les dones, bo, eren altres temps).

La idea va eixir avant, primer en el Passeig de la Constitució, a l'aire lliure, com en els vells temps, però les inclemències climatològiques, que van obligar en alguna jornada a traslladar les sessions, van aconsellar que les projeccions es feren a uns metres del passeig, en el Sindicat Agrícola, precisament amb entrada per la Travessera Moncada, amb la qual cosa la recuperació va acabar per ser completa (bo, quasi, perquè això del cine a l'aire lliure és una cosa que el vent es va emportar: hui queden els minicines en general i la Casa de Cultura en particular, quan un vol disfrutar del cel·luloide... tota la resta és videoprojecció, per més que en alguns casos la venguen amb l'hiperrealisme del 3-D).

330-marsaga

Per les quatre edicions anteriors han passat els grans títols del cine espanyol (des de Tarde de toros o Yo he visto a la muerte, fins Aprendiendo a morir), els mítics toreros que es van atrevir a torejar amb les càmeres (El Cordobés, El Litri, Palomo Linares) i inclús títols menys patriòtics però amb un contrastat valor taurí i cinematogràfic (com a Sangre y arena de Rouben Mamoulian o Santos el magnífico, de l'antic torero Budd Boetticher).

La quinta edició estava en l'aire. Problemes pressupostaris (com tot en estos moments) i l'premut calendari del mes de juny desaconsellaven la seua programació. Però pot més la passió que la raó, almenys per als habituals d'este tipus de trobades: un entrepà compartit, la tertúlia de vells col·legues, una succinta presentació, la projecció en la sala del sindicat, en altre temps un dels cines de la població, unes imatges que alguns se saben de memòria...

A pesar de la fira, a pesar del mundial, a pesar de la Setmana taurina (que comença el dia 18), a pesar del bou de Sant Joan, a pesar que encara no està tancada la programació definitiva, la 5a Setmana de cine taurí ja té dates. Ara només falta decidir els títols. Això sí, la crisi es nota i hi haurà una carència important: per primera vegada, les projeccions no aniran acompanyades amb un llibre commemoratiu de la setmana, on s'analitzen les pel·lícules des del punt de vista cinematogràfic (gràcies a la col·laboració dels redactors de la revista de cine Encadenats) i també des del punt de vista taurí (mercé a la ploma dels membres del Consell assessor taurí).

Serà una setmana un poc més discreta. La crisi obliga. Però hi haurà cine taurí. I, poc abans de cada projecció, els aficionats es podran reunir per a celebrar l'entranyable sopar de germandat. Tot un ritual. Com en la plaça. Però esta vegada en el Sindicat agrícola. El cartell... com en els grans esdeveniments, es coneixerà en l'últim moment.

330-cena-libro

 

19 Maig 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres