El 27 de maig s'inaugura l'Aula Natura la Costera, un lloc on els animals tenen molt a dir

El 27 de maig s'inaugura l'Aula Natura la Costera, un lloc on els animals tenen molt a dir


El dijous 27 de maig, a les 6'30 de la vesprada, el Paratge Natural la Costera acull la inauguració del primer gran projecte destinat a convertir-lo en un lloc on la naturalesa és el primer: després de quasi dos anys d'investigació, documentació, disseny i construcció, s'inaugura l'Aula Natura, un lloc on els animals tenen molt a dir.
 

Un concurs de mascotes entre alumnes de Primària dels col·legis públics, concertats i privats de la població, un any de gravacions en vídeo i fotos per a realitzar el seguiment de la naturalesa en les quatre estacions, una antiga nau de 200 metres quadrats dissenyada per les escoles-taller, un projecte destinat a donar a conéixer tots els valors naturals que alberga el Paratge Natural la Costera...

Són alguns dels elements que han permés crear l'Aula Natura la Costera, la base de la qual ha sigut un treball silenciós començat en 2008, amb la pacient recopilació de dades i imatges sobre la flora i la fauna de l'últim contrafort de la Serra Calderona. Un treball de documentació que ha sigut la clau per a després dissenyar cada joc, cada audiovisual, cada panell informatiu de l'aula.

I un treball en què ha sigut fonamental l'esforç i la dedicació del naturalista Carlos Xirivella, qui ha sigut l'encarregat de conduir cada excursió per la muntanya, acompanyant a les càmeres de fotos del Departament de Comunicació i de vídeo de l'Emissora Municipal de Televissió, per a indicar-los què calia gravar en cada moment. Seues són, a més, les fitxes que acompanyen el projecte i que en un futur donaran peu a una guia didàctica i a un llibre sobre la Costera.

340-carlos-emtv

 

Però tot el treball no hauria significat res de no comptar amb César Rodrigo, gerent de Geonatur, l'empresa encarregada de construir cada un dels elements que omplin les sis sales que conformen l'Aula Natura: des del xicotet cine on els alumnes reben una xarrada inicial acompanyada d'una projecció en vídeo, fins al joc de trivial que es tanca la visita d'un poc més d'una hora de cada aula, tots els materials han sigut dissenyats i construïts a mesura per a este projecte.

I els responsables de dissenyar a mesura cada peça del puzle, cada panell informatiu, cada joc interactiu, han sigut els tècnics del Departament de Comunicació de l'ajuntament, en especial Sento Pascual, el qual durant dos mesos ha sigut l'encarregat de "vestir" cada una de les parets, vidres i racons de l'antiga nau, convertida ara en un centre l'objectiu principal del qual és ensenyar a amar i cuidar la naturalesa als alumnes d'Educació Primària... encara que també a tots aquells que s'acosten a aprendre d'una forma lúdica.

"La clau és que el projecte s'ha mimat fins a l'últim detall", reconeix Enrique Donate, regidor de Medi Ambient. "És complicat apostar per un projecte en què durant més d'un any no es veu res concret, només fotos, vídeos, dades i més dades. Ha calgut esperar als últims dos mesos perquè tots eixos elements anaren encaixant i, com és normal, en els últims dies es treballa contrarrellotge perquè tot estiga a punt. Però l'esforç ha merescut la pena i amb un pressupost molt ajustat hem aconseguit una ferramenta que prompte serà fonamental perquè nostres alumnes coneguen a fons el medi ambient de Puçol".

L'acte d'inauguració serà el dijous 27 de maig, a les 6'30 de la vesprada, en una jornada oberta a tots els veïns en què s'espera comptar en especial amb representants dels col·legis i associacions de pares de la població, perquè seran ells els que formaran el gros dels visitants una vegada s'organitze un calendari habitual de visites guiades.

I l'Aula Natura és només el primer escaló d'un ambiciós projecte destinat a recuperar totes les instal·lacions del Paratge Natural, gràcies a una inversió de més de 300.000 euros del Fons Estatal d'Inversió Local, per mitjà de la qual es rehabilitarà la zona de l'alberg per a organitzar visites i excursions amb grups de xics i jóvens. Un projecte global que permetrà dinamitzar turísticament el pulmó verd de Puçol.

340-aula-2

 

21 Maig 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres