L'Andana amplia la seua labor cultural amb música, esports, dinar i molta imaginació

L'Andana amplia la seua labor cultural amb música, esports, dinar i molta imaginació

La primera vegada que l’Associació L'Andana organitza actes en el mes de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, s'ha saldat amb un notable èxit de participació i una bona acceptació dels tres esdeveniments programats. Per als membres del jovençà col•lectiu, el desafiament està ara a aconseguir que els veïns participen més en les activitats.

 

Quan en septiembre de 2007 va naixer L'Andana (Amics del patrimoni i la cultura popular) l'objectiu estava clar: recuperar i reivindicar el patrimoni cultural no sols de Puçol, sinó també de la comarca i el País Valencià. Per a aconseguir els seus objectius el primer pas va ser organitzar una sèrie d'actes que, des del principi, es van realitzar en l'Espai Social La Barraca i en dates fixes: entorn del 9 d'octubre, en Nadal i l'última setmana d'abril, sempre amb el teatre, la música i la literatura valencianes com a protagonistes. 

Després de dos anys de repetir activitats, L'Andana es planteja per al 2010 ampliar el seu àmbit d'actuació i arribar a més públic: "volem que els veïns participen més en els nostres actes, però per a això és imprescindible eixir al carrer i organitzar esdeveniments on els ciutadans puguen assistir", assegura Rubén Durá, representant de l'associació.

I eixe ha sigut precisament l'objectiu principal dels tres actes organitzats durant el matí del diumenge 17 de gener: un cercaviles de tabal i dolçaina pel nucli antic de la població, una partida de pilota valenciana en el carrer Castelló i la degustació de la tradicional olla per a quaranta persones. Tot en el carrer, amb presència de veïns i, sobretot, dels propis protagonistes dels actes.

"El dinar és l'única forma que teníem de pagar, tant als jugadors de pelota de Massamagrell y l'Alfara com als que van participar en el cercaviles", explica Rubén. "Perquè no tenim més ingressos que les nostres quotes i la rifa de Nadal, ja que encara no ens hem inscrit com a associació en el registre local, pel que no podem optar a una subvenció municipal".

El "pagament en espècies" és una cosa lògica si tenim en compte que l'associació es nodrix de les quotes que paguen els dotze socis que són en l'actualitat (40 euros anuals, que apujaran a 45 enguany) i els quinze col·laboradors (20 euros a l'any fins ara, encara que en 2010 seran 25). Així que el problema és doble: com atraure públic, i sobretot, com organitzar actes que no costen diners.

No obstant, això no ha impedit que el tabal i dolçaina comptara amb més participants dels inicialment previstos, gràcies sobretot a la bona gestió de Jose Miret, i que la partida de pilota (en la que va guanyar Massamagrell per 70-45) ja s'haja convertit en el primer eslabó del Trofeu L'Andana, que es completarà en Falles amb una trobada entre Massalfassar i Albalat, i els guanyadors d'estes dos primeres partides celebraran la final el pròxim estiu.

L'alcalde José Vicente Martí, que va seguir en directe la partida i va aprofitar per a saludar a Javi, jugador del Massamagrell i antic alumne seu en l'institut, subratlla la importància d'este tipus d'activitats "ja que parlem d'una jovençà associació, amb jóvens components que treballen per a reivindicar la nostra cultura i el nostre costum. La seua labor en pro de la defensa de les nostres arrels, sobretot tirant imaginació davant de la falta de recursos econòmics, mereix tot el nostre suport i respecte".

 

17 Gener 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres