José Vicente Martí: “Ser alcalde és sinònim d'estar al servici dels altres”

José Vicente Martí: “Ser alcalde és sinònim d'estar al servici dels altres”

A principis d'agost, una moció de censura atorgava l'equip de govern de l'Ajuntament de Puçol al PSOE i Acord d'esquerres. A finals de desembre, entrevistem l'alcalde, José Vicente Martí, perquè realitze un balanç d'estos cinc mesos de treball. Les seues paraules no sols es referixen al que ja s'ha fet, sinó també al que està pendent i inclús al que li agradaria poder tirar endavant en este nou any. Per les dates en què estem, quasi, quasi podria ser com una carta als Reis Mags.

 

-Quina és la teua primera impressió d'estos escassos cinc mesos?

-Cinc mesos des que tomé possessió del càrrec d'alcalde? Ja? Tant i tan poc al mateix temps! Ha sigut un temps viscut a un ritme accelerat, vertiginós, per a tractar d'arribar i acudir a tots i a tot.

-El que en el dia a dia es traduïx en...

-Atendre, escoltar, acompanyar, participar, és a dir, "estar pròxim", "sentir la proximitat de les persones", tractant de resoldre les seues qüestions, si és possible, encara que no sempre es pot. Sol·licitar i demandar les millores que necessita la nostra població a instàncies i organismes superiors (ministeris, conselleries, diputació). Promoure accions encaminades a millorar l'aspecte general de la localitat (neteja, parcs i jardins, carrers, senyalització, trànsit). Desenvolupar programes socials, culturals, educatius, esportius, dirigits a tots els grups d'edat i condició: escolars, adolescents, jóvens, tercera edat, dona...

-Es pot definir el treball diari d'una forma més senzilla?

-Sí, ser Alcalde és sinònim de servici als altres, per als altres, pels altres i també amb els altres. Des d'eixa perspectiva he intentat desenvolupar el meu treball en estos cent quaranta-set dies, junt amb la resta de l'Equip de Govern que hem conformat: un equip fort, dinàmic, enèrgic i que amb tenacitat i sense pausa va traient avant els projectes i accions encaminades al bé comú.

-Pregunta obligada, quins han sigut les accions més destacades?

-S'han completat o estan a punt de fer-ho les inversions derivades del Fons Estatal d'Inversió Local (el primer Pla Zapatero), iniciades durant el primer semestre de l'any: l'Espai Jove, el pont d'accés a les urbanitzacions, els vestidors i pistes de pàdel del Poliesportiu... i les voreres del nucli antic, que ja s'havien finalitzat a l'estiu. A més, ara estem treballant per a seleccionar els projectes del segon Pla E, on hem comptat a més amb la col·laboració dels veïns a través d'una enquesta en la pàgina web municipal.

-I al marge dels fons estatals?

-Al novembre va entrar en funcionament la Prefectura de la Policia Local i, al mateix temps, el Ministeri de Medi Ambient va abocar 25.000 tones d'arena en la zona sud de la platja, perquè a l'estiu estiga en les millors condicions. I tenim moltes obres en marxa: el Centre Ocupacional Mes de Mur, l'Espai Voramar en la platja, el Pla de canalització d'aigües pluvials en la V-21, l'adequació dels camins rurals...

-Anem més enllà de les obres, que és un tema recurrent en els balanços. Parla'ns de servicis al ciutadans, d'avantatges quotidians.

-Este curs ja s'han pagat les beques d'ajudes a llibres i material escolar a partir del 15 de desembre, una bona injecció econòmica per a tots. També hem modificat les ordenances fiscals per a disminuir en la mesura que siga possible els impostos i les taxes per a l'any 2010: Contribució, Impost de Circulació, Plusvàlues, Impost d'Activitats Econòmiques, entre altres.

-I en l'àmbit cultural?

-La tornada del cine en la Casa de Cultura, amb preus més econòmics, s'està saldant amb una gran afluència de públic. També l'afluència va ser el motiu pel qual vam haver d'ampliar l'Escola d'adults a l'octubre, amb més places que cap altre any. Hem ampliat la informació al veí amb una edició mensual del periòdic Noticies de Puçol, que portava dos anys sense publicar-se. Parlant d'ampliacions, ara Emissora Municipal de Televisió ja es pot veure des de qualsevol part del món a través d'Internet. I, finalment, una gran quantitat de campanyes de participació ciutadana: la Setmana sense multes, els llibres de receptes tradicionals titulats El gust és nostre, l'Exposició de cooperació internacional, el Centre d'acollida d'immigrants, la Jornada contra la violència de gènere, el Dia mundial de lluita contra la Sida, el Projecte Arce de l'Institut, els premis al treball i l'esforç dels nostres estudiants...

-Sempre hi ha  un però, en el teu cas quin és eixe problema sense resoldre.

-En el nostre cas són dos: l'AVE i el Camí la Mar. Respecte a l'AVE, per part del Ministeri de Foment s'ha modificat el terraplé per un viaducte de 835 metres. Una gran millora i un gran èxit, sens dubte, que elimina la muralla proposada en un principi; però ens queda el trasllat de les vies del ferrocarril convencional des del centre de la localitat paral·lelament a la plataforma de l'AVE. La sensibilitat mostrada fins ara permet augurar un bon final per a Puçol.

-Hi haurà un nou Camí la Mar que unisca el nucli urbà amb la platja?

-Està pendent que la Conselleria de Medi Ambient (Generalitat Valenciana) autoritze la desafecció com a via pecuària i ens permeta desenvolupar el projecte presentat dins del Pla Confiança. Posarem tot el nostre èmfasi i coratge a aconseguir que les nostres  reivindicacions es convertisquen en realitats, exigint responsabilitats, en tot cas, als que no ens deixen o ens impedisquen el seu desenvolupament.

-Ja que eres professor, quina nota posaries al vostre treball en equip?

-S'ha realitzat un important treball i la satisfacció per la tasca feta no ens ha de fer caure en l'autocomplaença i la relaxació. Tenim per davant un any decisiu; en breu temps presentarem els pressupostos per al 2010, elaborats per este Equip de Govern, per a la ciutadania de Puçol, tenint en compte l'actual situació econòmica i social, que junt amb les inversions que ens vindran del Govern Central de l'Estat (quasi 2 milions d'euros), conformaran el marc d'actuació del Govern Municipal per a l'any entrant. La nostra dedicació, esforç, compromís, il·lusió, i treball estan garantits. La nota... millor que la posen els nostres veïns.

-Finalment, una petició per als Reis Mags.

-Ja que estem en Nadal i any nou, un desig generalitzat: Que els somnis i els bons propòsits de cada un de nosaltres, es convertisquen en realitat en 2010. Feliç i futurs any.

 

05 Gener 2010
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres