La nova Agrupació de penyes organitza els patges reials i la cavalcada de reis

La nova Agrupació de penyes organitza els patges reials i la cavalcada de reis

Les dones han pres definitivament el poder en l'Agrupació de penyes: després d'ocupar tots els càrrecs directius en l'assemblea general d'octubre del 2006, el seu primer acte públic va ser l'organització dels actes del 31 de desembre, amb els patges reials arreplegant les cartes per als Reis Mags, seguiran el dia 5 amb la cavalcada... i el toc femení comença a notar-se en molts detalls de cada acte.

Després de vint anys en què els presidents de l'Agrupació de penyes de Puçol han sigut sempre hòmens, des de finals d'octubre del 2006 s'ha invertit esta tendència: ara són les dones els que copen tots, absolutament tots, els càrrecs directius de l'associació. I, a més, esta nova etapa ve marcada per noves fórmules organitzatives: encara que oficialment hi ha una presidenta, vicepresidenta, secretària, tresorera i la resta de càrrecs, elles preferixen que no es parle en eixos termes, són un col·lectiu i treballen conjuntament, sense cap distinció de funcions.

Ana Márquez, Mariló Soriano i Maribel Menéndez són tres de les noves ''presidentes'' de les penyes i no concedixen entrevistes per separat, per la qual cosa són les tres els que ens expliquen els motius d'este canvi: ''els hòmens no tenien temps ni ganes per a portar avant la gestió de les penyes, així que s'havia plantejat o acabar amb l'agrupació o que fórem nosaltres, les dones, els que ens férem càrrec de tot. Al final, hem acceptat sobretot pels nostres fills, ja que les penyes és un lloc ideal per a reunir-se, intercanviar experiències i organitzar actes dirigits als nostres fills, com els patges o la cavalcada de reis''.

No són les úniques tres, ja que a Maribel, Mariló i Ana cal sumar la presència i el treball de Carmen, Rosi, Carol i Mari Carmen, però tenen molt clar que la presència dels hòmens està prohibida, almenys en la directiva, encara que sí els assessoren i col·laboren en segon pla: el dia dels patges es van ocupar de portar els cabriolets per tot el poble anunciant l'arribada dels patges; en la cavalcada s'ocupen de les llums, conduir els tractors i la resta de vehicles... en fi, que ara el seu serà el treball merament físic.

La primera activitat pública de les penyes amb la nova directiva femenina va ser el 31 de desembre: un matí en què els patges reials van estar arreplegant cartes dels xiquets de Puçol per a ferse-les arribar als Reis Mags. Va ser un matí especial per a tots: per als xiquets, perquè hi havia quatre unflables gegants i un bou mecànic amb què disfrutar; per als patges, perquè serà sens dubte el dia en què més fotos els han fet, acompanyats cada vegada de xiquets distints; per als pares, perquè va fer un temps magnífic i durant tot el matí, davall un sol radiant, els xiquets van poder jugar a l'aire lliure en la plaça del País Valencià; i, en definitiva, per a l'Agrupació de penyes, perquè el decorat, el vestuari i inclús la música que va acompanyar els patges durant tota la jornada, estaven realitzats amb més carícia, amb més atenció als detalls... en fi, això que anomenen el ''toc femení''.

''Alguns dels nostres marits es burlaven de nosaltres per les hores que hem invertit cosint trages i decorats, però l'aspecte del decorat dels patges és millor que el d'altres anys'' -afirmen sense rubor Mariló, Ana i Maribel-. ''I això no és tot, el dia 5 de gener sorprendrem a tots amb la carrossa que hem dissenyat per a la cavalcada de reis, serà una cosa mai vista abans a Puçol''.

I és que ja posats, el ''toc femení'' ho van a fer extensiu a totes les seues activitats. No sols han creat nous vestuaris i decorats per als patges, sinó que han passat nits senceres cosint trages de pastors per a tots els col·lectius que participaran la vesprada del 5 de gener en la cavalcada i també cortines i decorats per a les carrosses.

Una cavalcada que partirà el divendres, a les 6 de la vesprada, de la residència de la tercera

03 Gener 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres