Els vigilants de la platja... de Puçol

Els vigilants de la platja... de Puçol

La bandera “Q” exigix requisits específics en matèria se seguretat i vigilància de les platges. Com la platja de Puçol té la qualificació de la qualitat turística, la infraestructura i els servicis en esta matèria són exhaustius. Manel Domingo és Tècnic superior en activitats físiques i esportives, patró i coordinador de navegació. És el coordinador de l'equip tècnic i humà de salvaments de la platja. A diari, hi ha 7 socorristes que vigilen les platja de Puçol, però hi ha 30 en plantilla.

 

Marí Carmen Rodrigo és l'ATS (Assistent Tècnic Sanitari) de l'equip. Fernando Escudero és el tècnic d'ambulància i Sergio Catalá és el "cap" de l'empresa Valenciana de l'Esport i Salut SL, empresa contractada per part de l'Ajuntament de Puçol per a complir els requisits de la "Q" (qualitat turística).

D'11 a 19 hores, la platja està contínuament vigilada per tot l'equip. Les torres, situades en Sud, Nord i Base, estan operatives des de les 11 del matí, però a més estan reforçades pels socorristes en ruta, és a dir, a peu de platja. I cada torre està reforçada amb una motxilla de primers auxilis i una llitera d'immobilització.

Un quad, una embarcació tipus zòdiac, una moto d'aigua amb llitera de rescat, dos bicicletes per al passeig i dos caiacs conformen el grup de vehicles marins i terrestres del que disposa el personal de vigilància i seguretat. Un altre dels requisits d'una platja amb la "Q" de qualitat és que existisca una zona de bany adaptada per a discapacitats i minusvàlids, que en el cas de Puçol està situada en la zona sud.

Al costat de tot este material de suport, la ferramenta més destacada és l'ambulància amb UVI, que està present al costat de la posta sanitària situada en el centre de la platja: "si haguera de vindre el SAMU des de Sagunt podria arribar a tardar quasi mitja hora, mentre que hem introduït millores en la proposta inicial del plec de condicions per a tindre una UVI la major part dels dies en la platja", explica Sergio Catalá"A més de la seguretat, també treballarem temes d'oci, com la cessió gratuïta dels kajaks als usuaris i el baptisme de busseig que realitzarem els dies 25 de juliol i 1 d'agost".

El primer cap de setmana de juliol va ser el punt d'arrancada d'este grup humà que vetla per la seguretat de turistes i banyistes, i el servici estarà operatiu fins a l'últim cap de setmana de setembre. "Els caps de setmana, per l'afluència massiva d'usuaris de la platja, sol haver-hi més demanda del nostre servici", diu Fran Escuder, tècnic de transport sanitari. El més freqüent són colps de calor, problemes respiratoris, picadures d'aranyes, d'eriçons, de meduses...

En la cabina central, situada entre el Restaurant El Turco i el Restaurant Nazaret, estan tots els telèfons d'interés a mà. Policia Local, Guàrdia Civil, hospitals, ambulatori. No obstant això, quan algun usuari corre perill d'ofegar-se, "hi ha un protocol habitual", apunta Manel Domingo, coordinador de l'equip. Normalment, davant d'este tipus de circumstàncies, "vam cridar al 112 i posem en pràctica el que se nos aconselle".

Raúl, Antonio, Paco, Ricardo, Ramón, Gonzalo, Diego, Iván, Rubén, Rafa, Fernando, Marí Carmen, Manel i Sergio formen l'equip de socorristes. Tots són els vigilants de la platja... de Puçol.

 

14 Juliol 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres