El desdoblament de la A-7, una nova barrera arquitectònica per a Puçol?

El desdoblament de la A-7, una nova barrera arquitectònica per a Puçol?

El projecte remés pel Ministeri de Foment a les distintes poblacions afectades pel desdoblament de la A-7 (antic bypass) planteja un traçat paral·lel a l'actual, el que suposa una nova barrera arquitectònica per a pobles com Puçol i, al mateix temps, planteja un interrogant: per què sí es pot construir una nova autopista paral·lela a l'actual i no es pot portar per eixe corredor l'AVE? Fins al 20 de maig els veïns poden i han de presentar les seues queixes.

 

La Demarcació de Carreteres de l'Estat a la Comunitat Valenciana, dependent del Ministeri de Foment, ha remés a tots els ajuntaments implicats l'Estudi informatiu EI-4-V-33, referit a la Circumval·lació exterior de València, província de València, més conegut com a Desdoblament de la A-7 (antigament bypass), aprovat provisionalment i en fase d'informació pública.

Inicialment, el projecte planteja dos possibles corredors amb diversos trams cada un, encara que ja el propi estudi informatiu es decanta pel corredor que discorre al costat del traçat actual de la A-7.

A més, el traçat proposat es dividix en quatre trams, segons la zona en què es troba i segons la densitat de trànsit que suporten en l'actualitat. El tram que correspon al terme municipal de Puçol és el tram número 1. El document estudia diverses alternatives de cada u dels trams, encara que finalment selecciona la que denomina alternativa 1A i descarta les opcions 1B i 1C.

El tram en qüestió (conegut com 1A) té una longitud d'uns 21 quilòmetres i s'estén entre l'actual peatge situat a Faura (on finalitza l'autopista de peatge) i el terme municipal de Bétera. El traçat proposat pel ministeri discorre en paral·lel a la calçada actual de la A-7, però per la zona este, és a dir, més pròxim al mar.

"En el cas de Puçol, este traçat passa directament pel Molí de Vent, un monument històric pel que ja va haver de barallar este ajuntament en l'última dècada del segle passat, quan es va construir l'actual A-7", assenyala l'alcalde, Mariano Sanchis"Amb l'AVE va demostrar que no li preocupaven ni el medi, l'horta valenciana, ni les persones; ara, amb l'autopista de peatge, el Ministeri de Foment demostra que tampoc li preocupa ni la història, ni el patrimoni dels pobles".

Però no és l'única al·legació que plantejaran des de l'Ajuntament de Puçol, ja que esta ampliació també suposa posar en perill La Costera, que va ser declarada Paratge natural municipal per la Generalitat Valenciana al setembre del 2005 i que amb esta ampliació voria perillar la seua existència.

"Una cosa decepcionant si tenim en compte que actualment estem treballant en la creació de l'Aula Natura La Costera", explica Juan Claramunt, regidor de Medi Ambient."Subvencions, ajudes de distintes entitats, mesos de treball i d'inversions no sols per a protegir el pulmó verd de Puçol, sinó també per a donar a conéixer els seus avantatges a tota la població... i és possible que esta nova autopista de peatge acabe amb el futur d'este projecte d'incalculable valor mediambiental".

Finalment, el Departament d'Urbanisme estudia el projecte presentat pel Ministeri de Foment per a intentar trobar justificacions al fet que precisament Foment haja rebutjat construir l'AVE València-Castelló per l'oest del nucli urbà de Puçol i ara presente un projecte en què es planteja construir una nova autopista exactament en eixa mateixa zona.

"És una cosa difícil de comprendre, perquè si es vol crear un corredor de comunicacions amb les dos autopistes, perfectament es podria integrar l'AVE en eixe corredor, el que suposaria un cost molt de menor de les obres i, sobretot, un impacte molt més reduït per a les poblacions implicades, ja que s'eliminaria una de les dos noves barreres arquitectòniques que el ministeri pretén crear en una població com Puçol", finalitza l'alcalde.

Per a facilitar la comprensió del projecte per part dels veïns de la població, s'han seleccionat els plans de l'estudi informatiu que afecten al terme de Puçol i s'han publicat en la pàgina web municipal (www.puçol.es). No obstant això, qualsevol que desitge conéixer el projecte complet, pot consultar-lo directament en el Departament d'Urbanisme, i inclús pot gravar-se'l en una memòria USB que contenga al menos 3'6 gigas lliures.

El termini per a presentar al·legacions per als veïns acaba el pròxim dia 20 de maig. L'Ajuntament de Puçol, així com la resta de corporacions locals i comunitats autònomes interessades, presentaran així mateix les al·legacions que estimen convenients.

Desdoblament de la A-7 (by pass) en el terme de Puçol.
Plans del Ministeri de Foment

06 Maig 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres