Els escolars experimenten la interculturalitat amb Jocs del Món

Els escolars experimenten la interculturalitat amb Jocs del Món

Els escolars del col·legi Jaume I de Puçol van ser els primers a aprendre i divertir-se jugant a través del taller Jocs del Món. Una iniciativa promoguda des de l'oficina AMICS i inclosa en el programa Diversia (fira de les cultures i la solidaritat), que pretén il·lustrar la interculturalitat a través d'activitats lúdiques.

Jocs del Món és una de la les novetats que inclou el programa Diversia de 2009, que s'ha traslladat als col·legis públics i concertats del municipi per a substituir per un dia l'assignatura d'educació física. L'activitat està organitzada conjuntament per la Regidoria de Joventut i l'Oficina AMICS.

Els primers a jugar van ser els alumnes de primer i segon de Primària del col·legi Jaume I, el dimarts 7 d'abril, als que van seguir els de tercer, quart, quint i sext. El dimecres 8 d'abril, li va tocar el torn al Lluís Vives i la resta de centres realitzarà l'activitat després de les vacacions de Pasqua.

Irene Martí, tècnic d'AMICS, ha sigut l'encarregada d'esta proposta innovadora que"vol que els escolars coneguen jocs d'altres països, al mateix temps que reconeguen les diferències i les semblances entre cultures. És important perquè hui en dia molts alumnes són població immigrant".

Jessica Ríos, tècnic de Joventut, s'ha ocupat també de dissenyar el joc, que "consistix en un circuit amb cinc parades: Àfrica, Àsia, Oceania, Europa i AmèricaEls alumnes es dividixen en grups i en cada un d'ells realitzen un joc típic del continent en què es troben".

Si passen les diferents proves se'ls entrega una targeta, i al completar el circuit, les han de situar en un mural que representa una bola del món, per a identificar d'esta manera on es troba cada continent.

Ni tan sols la pluja intermitent del dia 7, va arruïnar la diversió dels alumnes de Jaume I. Un dels punts del circuit que més els va agradar va ser el tradicional de les cadires, en el que havien d'assegurar-se assente després de ballar al so d'una música molt salsera.

Després de l'activitat se'ls explicava el perquè dels jocs. Irene ho resumia d'esta manera: "No estem sols. Vivim en un món molt gran en el que hi ha moltes cultures i persones, i hem d'aprendre a respectar-nos i compartir".

Més enllà de la diversió, Jocs del Món és un projecte més ambiciós, que a més de canviar la rutina de les classes per un dia, pretén inculcar conceptes com la solidaritat, el treball en equip o l'acostament a l'altre.

És una activitat que pot afavorir un millor clima entre companys i difuminar les diferències entre un grup d'alumnes molt heterogeni, si tenim en compte que un gran percentatge dels escolars que ocupen hui les aules procedixen de mons molt dispars.

Informa: Nuria Martínez León

12 abril 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres