Reformes en el Paratge Natural la Costera per a potenciar el seu ús recreatiu

Reformes en el Paratge Natural la Costera per a potenciar el seu ús recreatiu

 

 

La llei actual és molt exigent amb les mesures de seguretat que cal adoptar per a poder encendre foc en el camp i més si es tracta de zones protegides. Per este motiu, els paellers situats en la Finca Municipal la Costera necessitaven una remodelació que els adaptara a la realitat actual. Aprofitant eixes reformes, s'ha millorat tota la zona d'oci de la Costera.

La Costera és uns dels primers contraforts de la serra Calderona, té una superfície de 66 hectàrees i una altura mitjana de 162 metres; els materials que la formen tenen el seu origen fa uns dos-cents milions d'anys. La seua vegetació està constituïda sobretot amb garriga valenciana, pins, carrasques, oliveres, arbustos i plantes aromàtiques.

Tradicionalment, a la primavera l'Ajuntament de Puçol organitza un dia de convivència entre els veïns de la població en la Finca Municipal la Costera. És un dia centrat en el gaudi del pulmó verd més important que té la població, en el que els veïns plantaven arbres en la muntanya, disfruten de jocs, degusten la típica olla i aprenen a respectar la naturalesa.

Al setembre 2005 la Generalitat Valenciana va declarar la Costera com a Paratge Natural, el que comporta una sèrie de mesures encaminades a delimitar els usos de les distintes zones. Açò va motivar que el 7 de maig del 2006, quan es va celebrar el nou Dia de la Costera, haguera que tindre en compte tot les mesures de protecció, entre elles la prohibició d'encendre foc... llevat que es comptara amb les mesures de seguretat adequades.

''I este és l'origen de tot el projecte que hem mamprés en la Costera, la necessitat d'ajustar els paellers amb sostre, i canalització de fums i purnes, perquè no hi haja cap perill d'incendi i es puga utilitzar esta zona d'esplai de qualsevol dia de l'any, mentres no hi haja una prohibició expressa per part d'un òrgan autonòmic o estatal'' -resumix Mariano Sanchis, regidor de Medi Ambient-. ''Aprofitant les obres, també hem tancat tota la zona de recreació amb troncs de fusta acords amb l'entorn, hem construït noves taules amb bancs i s'ha netejat la zona d'herba mala''.

A partir de l'informe elaborat per l'arquitecta tècnica municipal Pilar Esteve, s'han realitzat les obres d'adequació dels paellers i millora de l'entorn per un import total de 17.500 euros, compta el projecte amb una subvenció per part de la Conselleria de Territori i Vivenda.

Les obres han sigut realitzades durant l'últim trimestre de 2006 i suposen un important impuls per a la utilització de la zona com a lloc de trobada dels veïns, però sempre tenint en compte les especials mesures de protecció que exigix la zona, cosa que subratlla Juan Enrique Claramunt, regidor de Festes i responsable del nou enfocament que s'ha donat al pulmó verd de Puçol: ''amb l'eslògan Paratge Natural la Costera, patrimoni de tots, vam posar en marxa la passada primavera una campanya de conscienciació dels veïns, ja que no es pot fer foc en qualsevol lloc, depositar residus, acampar o circular amb vehicles motoritzats. Amb les millores que hem realitzat esta tardor, a partir de 2007 podrem comprovar que hi ha moltes formes de disfrutar d'un Paratge Natural respectant el medi ambient i oferint alternatives d'oci per als veïns''.

09 Gener 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres