L'intercanvi gastronòmic acosta a immigrants i veïns de Puçol

L'intercanvi gastronòmic acosta a immigrants i veïns de Puçol

El 20 de febrer es va celebrar l'intercanvi gastronòmic en l'Espai Social La Barraca. El sopar, en el que es va poder degustar plats típics de distintes parts del món, era l'excusa per a unir els residents del Centre d'Acollida, amb els veïns de la població. L'acte, a què van acudir 150 persones, va comptar amb la participació de nombroses associacions del municipi.

 

El Centre d'Acollida d'Immigrants va estar cuinant tota la vesprada els plats que compartiria en l'intercanvi gastronòmic, que es va celebrar la nit del divendres 20 de febrer en l'Espai Social La Barraca. Una activitat que promou el mateix centre, amb la col·laboració de l'Oficina AMICS, i a la que s'invita a tota la xàrcia d'associacions de la població.

El director del centre, Vicent Horcas, ha destacat de l'edició de 2009, en la que van participar unes 150 persones, "la gran acollida per les associacions del municipi que es van involucrar en l'acte, l'interés que van mostrar els residents del centre i el bon clima que es va generar entre tots els assistents".

Enguany van acudir a l'intercanvi la Associació Extremenya l'Horta Nord, Cáritas, Acció Ecologista Agró, Ballant Ballant, la Confraria Verge al Peu de la Creu, els Centres Júnior Caminar i Apocalipsis, Unió Democràtica de Pensionistes, l'Associació de Suport a la Lactància Materna (SINA), el Club de Billar, la Falla Hostalets, l'Escola de Ball, l'Associació per a la Solidaritat amb el Món (ASOM), l'Associació Senegalesa La Misericòrdia, el Col·lectiu de Dones de Puçol, les festeres de Santa Marta, els festers de la Verge al Peu de la Creu, l'Associació de Discapacitats (ADIS), l'associació de jubilats ASVAT i els clubs de Bonsai i de Petanca. Tot això al costat d'una àmplia representació de la corporació municipal.

La interculturalitat de l'acte es va fer patent des de l'obertura, quan van donar la benvinguda Mohamed Aouad, que va parlar en un valencià perfecte que va deixar bocabadats als allí presents, i Hanifi Zidour, qui va emprar el francés i l'àrab en el seu discurs.

A continuació van prendre la paraula l'alcalde, Mariano Sanchis, i la regidora de Benestar Social, Eloísa Rosa Martínez, a qui l'associació senegalesa va entregar un obsequi en senyal d'agraïment pel taller de costura que s'ha muntat a Dakar, un dels projectes de cooperació internacional finançats per Ajuntament de Puçol. Membres de l'associació van muntar en La Barraca una mostra dels vestits i sandàlies que havien elaborat.

Mariano Sanchis va destacar "el caràcter acollidor d'una població com Puçol, una cosa àmpliament demostrat al llarg del temps", al mateix temps que va fer una crida a la solidaritat entre totes les cultures.

Els plats que es van poder degustar en el sopar anaven des de tajin de corder, al burak (rotllets algerians) o al dolma, passant per pastís de marisc, la paella o el pa marroquí, sense oblidar postres típicament mediterrànies, com a taronges, dolços i vins.

"L'objectiu de l'intercanvi no era només compartir productes culinaris, sinó crear una convivència, un sentiment de germandat entre tots", explica Irene Martí, la tècnic d'AMICS.

El grup de senegalés d'Animació de València es va encarregar d'amenitzar la festa a ritme de tabals, mentre que l'haima que va muntar l'associació de musulmans, La Misericòrdia, va servir té i cuscús als assistents.

Una trobada que no sols va servir per a compartir experiències culinàries, sinó per a acostar, encara que fóra per uns moments, als residents del Centre d'Acollida que romandran uns mesos en el poble, amb els propis veïns, que els permet conéixer-se i eliminar prejuís, en el cas que n'hi haguera.

Per a la regidora de Benestar Social, Eloísa Rosa Martínez, el balanç d'esta trobada és altament positiu "perquè estem aconseguint una integració ordenada d'altres cultures en la nostra vida quotidiana, tant a través del Centre d'Acollida com de l'Oficina AMICS, i prova d'això és l'àmplia representació dels col·lectius locals que se sumen a este intercanvi gastronòmic".

Informa: Nuria Martínez León

 

25 Febrer 2009
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres