Eloísa Rosa Martínez: “estem intentant que el Centre d’Acollida òbriga fins a juny”

Eloísa Rosa Martínez: “estem intentant que el Centre d’Acollida òbriga fins a juny”

El 9 de març va finalitzar l’actual campanya del Centre d’Acollida d’Immigrants de Puçol. Han sigut quatre mesos de noves propostes i moltes novetats. Eloísa Rosa Martínez, regidora de Serveis Socials, valora el treball realitzat i apunta novetats per al futur.

-Quina funció té el centre?

-Està obert en la temporada d'hivern, coincidint amb la campanya de recollida de cítrics, per a oferir serveis als treballadors temporers.

-Qualsevol pot allotjar-se al centre?

-No, és un servei pensat per a persones extracomunitàries. En la present temporada, la majoria dels residents ha sigut del nord d'Àfrica i d'Amèrica del Sud.

-En quines dates ha estat obert?

-Des del 29 d'octubre fins al 9 de març.

-Quins serveis ofereix habitualment als usuaris?

-Hi ha dos tipus d'usuaris: aquells que estan allotjats al centre i aquells que utilitzen part dels seus recursos i instal·lacions. Per als allotjats, oferim sopar, dormitori i desdejuni com activitats addicionals. Per a tot el món que ho sol·licite hi ha serveis d'informació, neteja de roba, consigna d'equipatges, assessorament sobre la seua situació legal i cursos de tot tipus per a ajudar a la seua integració.

-Enguany ha incorporat alguna novetat?

-Moltes i encara que, vistes des de fora, algunes pogueren paréixer de poca importància han ajudat a millorar la convivència dia a dia. Per exemple, hem pintat totes les instal·lacions, fet que repercuteix en una estància més agradable. A més, es va comprar un rentaplats industrial que ha sigut molt útil a l'hora de mantindre el menjador comunitari sempre en ordre.

-També hi ha hagut una aposta per les noves tecnologies.

-Des de l'any passat ja estaven instal·lades les plaques fotovoltaiques, va ser un dels primers edificis municipals en tindre-les, junt amb la Casa de Cultura, i això demostra la nostra preocupació per a conservar el medi ambient. Enguany a més, s'ha creat una sala informàtica per a formar els residents, sobretot Internet, gràcies a la col·laboració de Teso Solidaria, una ONG que treballa normalment amb immigrants.

-S'hi han impartit cursos d'Internet per a immigrants?

-En realitat es poden parlar de dos usos fonamentals: per una banda, els ha permés estar en contacte amb les seues famílies, almenys a aquells que provenen de països on Internet és una eina habitual; per altra banda, han aprés a enviar currículums i contactar amb empreses a través de la xarxa, el que és un gran avanç a l'hora de moure's a l'hora de buscar treball.

-Hi ha ja projectes per al futur?

-Per suposat, l'ajuntament ja ha iniciat gestions per a ampliar la temporada el pròxim any: estem intentant que el Centre d'Acollida d'Immigrants òbriga fins a juny en l'any 2009. De totes formes, la decisió final depén de la Conselleria d'Immigració, però la proposta ja està en marxa.

-Com a regidor, quin és el teu balanç d'esta temporada?

-Tenint en compte les millores i la recepció per part de tots, el balanç només pot ser qualificat de molt positiu. A més, s'ha de considerar que hem tingut un 72% d'ocupació mitjana durant els quatre mesos que ha estat obert.

-Com tots els anys, l'intercanvi gastronòmic va ser el punt i final.

-Sí, és una forma d'acostar la cultura dels residents als nostres veïns i viceversa. L'intercanvi gastronòmic del passat mes de febrer va ser el millor de tots els realitzats fins ara, amb una gran participació de les associacions. S'ha de destacar que no es va limitar al sopar, sinó que hi va haver una exposició amb cartells de cooperació, per a informar a tots els projectes que vam subvencionar amb el 0'7% que dedica Puçol a cooperació internacional.

-I els residents del centre van donar-ho tot pels veïns de Puçol.

-Fins ara es tractava d'intercanviar plats típics, però enguany ha sigut un autèntic intercanvi cultural. Només cal dir que els que arribaven a l'Espai Social La Barraca es trobaven, dins del local, amb una haima, on eren rebuts amb un típic té del nord d'Àfrica. Aquells que ho desitjaven podien decorar el seu cos amb pintura de hena; després, el sopar; i, per últim, música tradicional, balls... va ser una gran jornada de convivència.

-Ens hem deixat algun detall?

-Només desitjar-los el millor a tots els que han estat al centre i s'han emportat un bon record del nostre poble. Si algú ha decidit quedar-se després de la temporada, ha de saber que des de l'ajuntament continuem treballant perquè tinguen una integració total a la població en temes com l'habitatge, salut, educació o esports.

24 Març 2008
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres