Els agricultors de Puçol front al pagament únic i les noves varietats de cítrics

Els agricultors de Puçol front al pagament únic i les noves varietats de cítrics

El camp valencià segueix buscant millores i per a això la informació és fonamental. El pagament únic i les noves possibilitats en el cultiu de cítrics van ser els temes estrella de la xerrada als agricultors locals impartida el 3 de març a la cooperativa agrícola Copuzol.

 

Davant poc més d'un centenar d'assistents, Juan Soler (de l'IVIA), Mariano Aguilar(president de Copuzol), José Mª Esteve (president de l'Associació de Llauradors i Ramaders de Puçol) i Juan Enrique Claramunt (regidor d'Agricultura), van ser els encarregats d'aclarir el panorama actual de l'agricultura valenciana i, sobretot, de proposar nous reptes, nous camins, davant el futur que s'aveïna, que culminarà el 2010 amb l'entrada en vigor del pagament únic, tal i com recull la Llei de l'Estatut del Treballador Autònom.

Davant este futur ja proper, José Manuel Esteve va informar els assistents de les facilitats que està oferint l'Associació de Llauradors i Ramaders de Puçol, junt amb la cooperativa, per a tramitar el pagament únic i la devolució de l'IBI al terme de Puçol.

En la mateixa línia es va centrar el regidor d'Agricultura, qui va recordar que al Consell Municipal Agrari del passat 13 de febrer ja es va informar a tots els membres del mateix sobre les mesures adoptades pel govern municipal per a adaptar el Reial Decret 10/2007, referit a la devolució de l'IBI, al temps que s'explicaven tots els tràmits que cal realitzar abans d'arribar al pagament únic.

En la seua intervenció, Juan Enrique Claramunt va recordar que l'ajuntament "està posant tots els mitjans de què disposa al servei dels agricultors, a través de l'Oficina Agrícola Municipal", per la qual cosa va insistir en què, davant qualsevol dubte, els veïns s'acosten a l'oficina i aclarisquen en quina situació es troben i quins passos han de donar des d'este moment fins al 2010.

Per la seua banda, Juan Soler, representant de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), va realitzar una amena i documentada exposició de les noves varietats en cítrics, posant l'accent en aquelles que procedeixen de la varietat Oronules: Clemenrubí, Prenules, Orogros, Cultiflor i Basol.

L'investigador va destacar els pros i contres de cadascuna d'estes cinc noves varietats"que hui dia ja estan suficientment experimentades i són una bona alternativa als productes tradicionals de l'horta valenciana".

L'acte forma part de la campanya informativa que estan desenvolupant conjuntament l'Ajuntament de Puçol i la cooperativa Copuzol de cara a que tots els socis siguen conscients de l'evolució que experimentarà el camp general, i el valencià en particular, amb l'entrada en vigor de la Llei de l'Estatut del Treballador Autònom.

10 Març 2008
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres