Una exposició mostra el treball de la dona en el segle XX

Una exposició mostra el treball de la dona en el segle XX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A principis de març, en l'Espai Social La Barraca, s'inaugurava una exposició que mostrava el treball de la dona en el segle XX. Una col·lecció de fotos, de trages i d'objectes d'allò més variat que permetia repassar com la dona treballava en el camp, en la fàbrica o en casa per a ajudar en l'economia familiar.

La recopilació de materials va ser realitzada pel Col·lectiu de Dones de Puçol, una jove associació local que va voler d'esta manera sumar-se a la Setmana de la Superdona aportant un punt de vista distint sobre eixe infravalorat treball que sempre ha realitzat la dona.

Fotos de dones en el camp i en la fàbrica, de treball en casa com a modistes sense títol, de perruquers en permanents pràctiques, objectes dels segles XIX i XX que s'utilitzaven en el treball i en la llar... tot el que cabia al voltant de la tradicional taula de braser tenia representació en esta àmplia exposició en què no faltava el tradicional braser, els molinets de café, els quinqués d'oli i, per descomptat, les màquines de cosir.


Per a Rosa Fernández, la presidenta del Col·lectiu de Dones, cal destacar ''l'enorme col·laboració de moltes veïnes de Puçol que ens han anat cedint els distints elements que conformen esta mostra''. A més, encara que va reconéixer l'esforç realitzat per la seua associació per a buscar documentació, ''l'important no és la nostra labor, sinó la reivindicació del paper de la dona en la vida quotidiana''.

L'acte va comptar amb més d'un centenar d'assistents a la inauguració. Entre ells es trobava una àmplia representació de la corporació municipal, encapçalada per l'alcalde Juan Manuel Busto, qui va destacar ''l'encomiable labor de recuperació de la nostra història que han realitzat les components del Col·lectiu de Dones''.

D'una altra banda, Eloísa Rosa Martínez va recordar l'àmplia labor que es realitza des de la Regidoria de la Dona per a potenciar el paper de la dona en l'actualitat i a ''reconéixer el paper que la dona ha tingut en la història, una cosa que pot apreciar-se en exposicions com la que s'exhibix en l'Espai Social La Barraca''.

En l'exposició, a més de fotos arreplegades entre les veïnes i els familiars d'aquelles dones de Puçol que en a principis del segle XX treballaven en casa cosint, també hi havia una àmplia mostra d'utensilis propis de l'època: ràdios, planxes, llibres, trastos de cuina... encara que el més cridaner probablement va ser l'exposició de trages d'època cosits per algunes de les ''modistes aficionats'' de Puçol: disfrutar d'ells sobre els maniquins que es repartien per la sala permetia al visitant, per moments, traslladar-se a un altre temps i una altra forma de vida.

 

09 abril 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres