Els xiquets sahrauís reclamen per al seu futur tres coses: justícia, terra i llibertat

Els xiquets sahrauís reclamen per al seu futur tres coses: justícia, terra i llibertat

 

 

 

 

 

 

 

 

El dimarts 24 de juliol, en l'Espai Social La Barraca, es va celebrar l'acte de recepció oficial als xiquets sahrauís que durant dos mesos conviuran amb famílies de Puçol i El Puig, dins del programa Vacacions en pau. La trobada va servir, una vegada més, per a reclamar als governs i organismes internacionals una solució per al futur d'estos xiquets que viuen exiliats en el desert.

Un centenar de veïns, en la seua majoria famílies acollidores, es va donar cita en La Barraca, al costat dels xiquets i xiquetes participants en una nova edició de les Vacacions en pau, per a assistir a una trobada que ja és habitual a Puçol: el contacte entre autoritats, famílies acollidores i xiquets que ixen del desert per a disfrutar de dos mesos de vacacions, molts d'ells és la primera vegada que veuen el mar, els carrers asfaltats, l'aigua potable o la llum elèctrica.

ASOM (Associació per a la Solidaritat amb el Món) és la ONG local que s'encarrega de coordinar este programa a nivell de la població, i la seua presidenta, Sara León, va ser l'encarregada de presentar la recepció. En la seua intervenció va destacar la importància del contacte directe amb estos ''grans ambaixadors'' del poble sahrauí per a conéixer de prop una realitat que no hem d'ignorar: ''un any més, i ja van trenta-un, la descolonització del poble sahrauí continua sense solucionar-se. Una part d'este poble continua vivint com refugiada en l'hamada de Tindüf, una de les zones més inhòspites del planeta''.

Els xiquets que participen en el programa Vacacions en pau provenen d'eixes famílies refugiades en el desert, encara que, com assenyalava la presidenta, ''altres continuen vivint davall el jou i la repressió del poble marroquí'', i són víctimes en la seua pròpia terra de violacions, saquejos i atemptats, ''només per eixir pacíficament al carrer per a demanar la llibertat del seu poble''.


Va tancar el seu discurs amb un desig: que les negociacions auspiciades per l'ONU a l'agost d'enguany servisquen per a posar per fi pau en la zona i, sobretot, permeten crear el clima adequat perquè se celebren les eleccions democràtiques i el poble sahrauí puga votar per la seua autodeterminació.

Justícia, terra i llibertat

En l'acte també va estar present el Delegat del Front Polisario a la Comunitat Valenciana, Ahmedu Muhammad Fadel, qui va agrair l'esforç i la paciència demostrats per les famílies acollidores, tant les que porten anys participant en el programa com les que s'incorporen este estiu per primera vegada: ''són moltes les famílies que a través d'eixa acollida contribuïxen que es conega un poc més la problemàtica sahrauí, per això el nostre agraïment a eixes famílies, a l'ajuntament pel seu suport econòmic i als membres d'ASOM, que són uns grans amics''.

El delegat va recordar que són molts els xiquets i xiquetes que no han tingut l'oportunitat de ''eixir d'eixa gran presó que hui és el Sàhara Occidental, sotmés a la repressió de l'exèrcit marro

30 Juliol 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres