Andrés de Sales (2): 'l'església dels Sants Joans és patrimoni de tots'

Andrés de Sales (2): 'l'església dels Sants Joans és patrimoni de tots'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrés de Sales Ferri ha sigut l'encarregat de portar a bon port el llibre editat per la Diputació de València i l'Ajuntament de Puçol per a commemorar el quart centenari de l'església dels Sants Joans. Les següents reflexions del propi autor ens acosten al procés de creació del llibre i al significat del monument en l'actualitat.Dates

Van començar les obres el dia de la Purísima de 1587. Açò vol dir que en eixe moment van començar a traçar el perímetre de l'obra, van prendre mesures, van plantar estaques per a marcar i van començar a cavar per a fer els fonaments.

El 6 de gener de 1588 és quan es va firmar el contracte amb els arquitectes d'Argoños, un poble de Cantàbria, que serien els encarregats de construir eixe edifici.

Cada sis anys es revisava l'obra, es comprovava que s'havien complit els compromisos i es realitzaven els pagaments corresponents.

No va haver-hi demores en l'obra. Parades pel temporal sí, però no grans retards. Es va finalitzar la parròquia en vint anys, com estava previst.

Els dos caps de quadrilla van ser Antoni i Pedro de Xado, que no eren germans, com poguera paréixer, sinó que el cognom assenyala el poble de què venien: Xado era un barri d'Argoños. Pedro de Xado va morir abans que acabara l'obra i va ser el seu gendre, Antonio, l'encarregat de finalitzar-la.

Consagració

El primer que ha d'entrar en l'edifici nou és El nostre Senyor. En el cas dels Sants Joans, estava present Joan de Ribera, que era un sant, i per a ell va haver de ser un gran regal poder traslladar la imatge del Santíssim de la vella i xicoteta església a la nova i grandiosa.

L'acte va tindre dos parts: la consagració de l'edifici i la celebració del culte per primera vegada. La consagració inclou una processó entorn de l'edifici,  pel que es va haver de realitzar primer, potser al matí. I després, a la vesprada, el trasllat de la imatge.

A Puçol es va produir un detall que no he constatat en altres pobles. Després de l'entrada de la imatge de Jesucrist, la segona a entrar va ser sa mare, la Verge. Per t

19 Agost 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres