Andrés de Sales (1): 'els Sants Joans té la portada del gran Joan Ambuesa'

Andrés de Sales (1): 'els Sants Joans té la portada del gran Joan Ambuesa'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrés de Sales Ferri, expert autor de llibres dedicats a edificis religiosos de la Comunitat Valenciana, ha sigut l'encarregat de portar a bon port el llibre editat per la Diputació de València i l'Ajuntament de Puçol per a commemorar el quart centenari de l'església dels Sants Joans. En esta primera part d'una llarga entrevista, reflexiona sobre el procés de creació del llibre i al significat del monument en l'actualitat.

Orígens del llibre

El llibre el vaig escriure de forma circumstancial, al tindre coneixement que hi havia un retaule de Manuel Vergara en la parròquia dels Sants Joans; es dóna la casualitat que jo portava quinze anys estudiant al seu fill, Francisco Vergara, que és l'únic artista valencià que té una obra exposada en el Vaticà. La curiositat em va portar a buscar eixe retaule del pare i, efectivament, es va salvar de la crema en la Guerra Civil i està en la capella de la Comunió.

Gràcies al senyor Antonio Ferrando, llavors sacerdot dels Sants Joans, vam decidir publicar el llibre amb la biografia de Manuel Vergara. La presentació d'este llibre es va realitzar durant la vesprada del Corpus de l'any 2006, sent la primera publicació entorn del centenari de la parròquia.

Després d'esta presentació, al juny del 2006, la parròquia em va encarregar que escriguera un llibre sobre el quart centenari dels Sants Joans. Una situació dura per a mi, perquè estem parlant d'un edifici monumental, que no ha sigut realitzat per mans inexpertes, però no hi ha arxiu parroquial abans de 1939, per la qual cosa cal començar de zero.

Si no hi havia arxiu en la parròquia ni en l'ajuntament, l'únic lloc on es podrien buscar documents vàlids era l'Arxiu del Regne. Però, com ja tenia experiència d'investigacions en este arxiu pels meus anteriors llibres, li vaig dir al senyor Antonio que això era el que jo no podia fer: massa complex per a arribar a temps del centenari.

Però, mai s'ha de dir ''d'esta aigua no beuré'', perquè als quatre mesos ja estava immers en la complexa tasca de localitzar documents sobre els quatre-cents anys de la parròquia.

L'Arxiu del Regne

Vaig començar esbrinant quins notaris hi havia a Puçol durant l'època de la construcció dels Sants Joans. Va haver-hi t

17 Agost 2007
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres