El 7 de maig, tots a disfrutar del Paratge Natural La Costera

El 7 de maig, tots a disfrutar del Paratge Natural La Costera

Fins a l'any passat el Dia de La Costera era una celebració lúdica en què els veïns de la població pujaven a la finca municipal a plantar arbres, disfrutar de distints jocs i degustar la típica olla. No obstant, des de 2005 eixa zona muntanyosa ha sigut declarada Paratge Natural, el que comporta una sèrie de mesures encaminades a protegir el pulmó verd de Puçol. Per això, enguany s'ha organitzat el 7 de maig com un dia de celebració, però amb un enfocament més respectuós amb l'entorn.

El 23 de setembre del 2005 la Generalitat Valenciana declarava La Costera com a Paratge Natural Municipal, garantint per al futur la protecció d'esta zona verda situada en la zona oest del terme municipal.

La muntanya de La Costera és uns dels primers contraforts de la serra Calderona, té una superfície de 66 hectàrees i una altura mitjana de 162 metres, es calcula que els materials que la formen tenen el seu origen fa uns dos-cents milions d'anys. La seua vegetació està constituïda sobretot amb garriga valenciana, pins, carrasques i oliveres, a més d'arbustos i plantes aromàtiques.

Per al regidor de Participació Ciutadana, Juan Claramunt, és important el reconeixement oficial perquè ''el Paratge Natural La Costanera representa la millor garantia d'un futur més saludable per als nostres fills. És un lloc on podem disfrutar de multitud d'activitats en plena naturalesa, però, al mateix temps, hem d'evitar alguns comportaments per a protegir este reducte natural''.


Entre les actuacions que estan prohibides destaca fer foc, depositar residus, espatlar la vegetació, acampar o circular amb vehicles motoritzats fora de les sendes degudament assenyalades.

Amb esta nova filosofia i davall l'eslògan Paratge Natural La Costera: patrimoni de tots, diumenge que ve 7 de maig s'organitza una jornada de participació que començarà a les 11 del matí amb jocs i tallers per a xiquets; a les 12 hores es plantaran els arbres, alhora que continuaran els jocs i tallers; i sobre les 14 hores es realitzarà un repartiment d'entrepans entre tots els assistents que s'hagen inscrit (fins al 3 de maig) en l'Ajuntament o en la Casa de Cultura. Tot això amenitzat amb l'actuació de l'escola municipal de tabal i dolçaina.

''A nivell organitzatiu, el canvi més important és que se substituïxen les olles pels entrepans, però hem de ser els primers a donar exemple i evitar que s'encenga foc en el paratge natural'' -explica el regidor de Participació Ciutadana-. ''De totes maneres, la verdadera labor comença ara, perquè tots els veïns hem de treballar junts per a preservar el que tant ha costat aconseguir: que La Costera siga una zona protegida''.

06 Maig 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres