Albena Teatre estrena '13' en la Casa de Cultura de Puçol

Albena Teatre estrena '13' en la Casa de Cultura de Puçol

Des del seu naixement en 1994, Albena Teatre s'ha convertit en un dels grups punters de l'escena valenciana. En els últims dos anys, gràcies al programa de Televisió Valenciana Auto-in-definits, ha aconseguit convertir-se també en un dels referents de l'humor en la televisió. Per tot això, la presentació de la seua última obra, 13, en la Casa de Cultura de Puçol va alçar una gran expectació entre els veïns de la població.

Des de fa uns anys, l'empresa formada per Carles Alberola i Toni Benavent (Albena) estrena les seues obres en quatre poblacions, on aprofita per a realitzar els últims retocs i la posada al punt: l'Alcudia, Alzira, Gandia i Puçol han tornat a ser en esta ocasió eixos quatre passes previs abans que l'obra es presente oficialment en el concurs de teatre d'Alcoi, a finals de maig, on tot ha de funcionar a la perfecció.

Potser per ser un dels primers passes, o potser perquè Carles Alberola ve de dirigir la setmana de cine i literatura d'Alzira, Alzinema, la veritat és que no va eixir molt satisfet del bolo realitzat a Puçol: ''això d'Alzinema és esgotador, però hem comptat amb la presència de Vicente Aranda, que era el director homenatjat, junt amb Imanol Arias, Esther Nubiola, José Nieto o Yvonne Blake, tots ells col·laboradors habituals del seu cine. Ha sigut fort, però al final han funcionat bé les tres exposicions, els tres llibres, les quatre taules redones i els dos concerts de música de cine, a més de les projeccions de vint-i-quatre pel·lícules. Arribar ací i veure que tot no va a la perfecció és doblement fort''.

Alzinema, una important labor de difusió del cine i la literatura que s'ha dut a terme entre els dies 10 i 13 de maig, i sense temps pràcticament per a recuperar-se, el diumenge 14 ja estava tot l'equip d'Albena a Puçol, realitzant els ajustos de la seua última obra: 13.

Una obra en què compta amb els seus tècnics habituals (Ximo Olcina en les llums, Marcos Orbegozo com a cap tècnic, Rosada Cabedo en el vestuari, Enric Solbes en el disseny gràfic), als que s'ha unit l'equip de Conta Conta, la productora amb què treballen en la realització dels distints episodis d'Auto-in-definits per a Canal 9, i que han sigut els responsables dels vídeos que es projecten durant la funció.

Però 13 també és l'obra més personal de Carles Alberola en molts anys. Després de l'èxit de Besos i Spot, Alberola va optar per dirigir un text que no era seu, La teua vida en 65 minuts d'Albert Espinosa, posteriorment va cedir les regnes de l'escriptura i de la direcció al seu inseparable Roberto García, que va ser el responsable de Perfect. Ara, fent un parèntesi en les seues labors com a director d'Alzinema i com a guionista, actor, productor i director d'Auto-in-definits, torna a l'escena amb una reflexió sobre la vida, l'amor, la mort i la seua carrera com a autor i director.


Perquè 13 és, abans que res, una obra amarga, que arreplega moments, frases i personatges de quasi tots els seus treballs anteriors (des de Currículum a Mandíbula afilada, ambdós també basades en les memòries d'Enric Balaguer, com 13; però també des d'Estimada Anutchka a Per què moren els pares?), que fa un repàs a la seua vida i el seu treball, que inclou gags, però són pocs, encara que exquisits, i que invita l'espectador a reflexionar.

El mateix Alberola pareix despullar-se en esta obra i ho fa no sols d'una forma simbòlica, sinó també física. El personatge que interpreta Alfred Picó (el seu alter ego en l'escena durant els últims onze anys d'Albena) dóna vida en l'episodi sèptim de 13 al protagonista d'una història que Alberola ja va escriure fa anys, que inclús havia portat al cine en un curtmetratge titulat Olenska, i ací s'atrevix a fer en viu el qu

20 Maig 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres