Art urbà contra la droga: quan el mitjà és el missatge

Art urbà contra la droga: quan el mitjà és el missatge

Sis alumnes de l'Institut d'Ensenyança Secundària han participat un any més en una campanya organitzada per l'Ajuntament de Puçol que pretén alertar sobre el consum de drogues a través d'un llenguatge jove i pròxim als destinataris del missatge: grafitis en l'antiga nau de la Renfe.

La col·laboració entre la regidoria de Joventut i l'institut s'estén al llarg de l'any a distintes actuacions, sempre buscant temes pròxims als jóvens estudiants (Sida, drogues, sexualitat, esports) i, en la mesura que siga possible, acostant el llenguatge utilitzat i els escenaris on es realitzen les campanyes informatives a la vida quotidiana dels protagonistes.

''Es tracta d'unir joventut i educació per a aconseguir una major incidència entre els nostres jóvens'' -explica Salvador Claramunt que és, precisament, el regidor d'Educació i Joventut-. ''Amb esta campanya, volem ajudar a fer que els jóvens comprenguen que hi ha altres formes de divertir-se sense haver d'acudir al consum de drogues, per a això hem potenciat que siguen ells mateixos els que el conten a través d'un llenguatge desenfadat, pròxim a la seua manera de ser, com són els grafitis''.

Grafitis o art urbà? Perquè posats a reivindicar un llenguatge, Laura Climent, una de les sis alumnes de 4t d'ESO que han participat durant el mes de maig en la campanya contra el consum de drogues, insistix en el fet que ''no estem embrutant parets, sinó realitzant una mostra d'art urbà. És la primera vegada que em puge a un bastida per a pintar parets, però quan es fa amb un criteri, seguint uns dissenys previs i amb un missatge tan estudiat, crec que s'ha de parlar amb respecte i considerar-ho un exemple artístic''.

Haver realitzat els dissenys en classe de dibuix i haver pintat els grafitis durant l'horari lectiu contribuïx a la serietat d'un projecte que, al contrari, amb este sistema ''perd part del seu encant'', a dir de Quique Martí, un altre dels alumnes participants i grafiter consumat: ''m'agrada pintar, per això quan el nostre professor de dibuix ens ho va proposar ens vam apuntar immediatament, però fer-ho a plena llum del dia li resta emoció: la sensació de perill també és innata a l'art del grafiter''.


No va haver-hi perill, però la policia local sí que va realitzar una visita durant els dos matins que van estar pintant en l'antiga nau de la Renfe, pel que Rafael Corberà, el professor de dibuix, va haver d'explicar-los que allò era un projecte educatiu ''contra el consum de drogues i orientat que els alumnes escapen dels missatges convencionals, dissenyant un tríptic que parla de l'abús i de solucions enfront de la droga''.

Eixe tríptic del qual parla el professor, pintat en un dels laterals de la nau, mostra en la part central una imatge fosca, tenebrosa, que reflectix el món del consum; a un costat i a l'altre, amb colors més càlids, imatges positives sobre el suport per a escapar, sobre la defensa de la naturalesa, sobre la llum...

''Treballem el disseny en classe i després ho hem traslladat a la paret'' -continua explicant el professor-. ''Només hem tingut dos matins per a finalitzar-ho, però crec que el resultat tècnic i el missatge mereixen la pena. A més, és un bon exemple del gran funcionament del Departament de Plàstica, ja que enguany també hem col·laborat en la il·lustració de llibres, en un taller de titelles i amb activitats de suport a la lectura''.

19 Juny 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres