La biblioteca municipal s'unix a la xàrcia de lectura pública valenciana

La biblioteca municipal s'unix a la xàrcia de lectura pública valenciana

En l'últim ple ordinari, el 29 de setembre, s'aprovava per unanimitat l'adhesió de la biblioteca municipal a la Xàrcia de Lectura Pública Valenciana, un conveni de col·laboració que beneficiarà especialment els usuaris de la biblioteca local i que comporta a més altres millores, com la instal·lació de nous equips informàtics en el local.

El regidor de cultura, José Vicente Martí, va explicar la importància d'este conveni basant-se que ''suposa un avanç qualitatiu ja que permet als nostres veïns utilitzar materials d'altres biblioteques situades en els municipis adherits a la xàrcia de lectura''. La vigència del conveni serà fins a finals de 2004, però comporta a més algunes millores importants, la primera d'elles la instal·lació de sis equips informàtics dins del recinte que actualment ocupa la biblioteca, en la primera planta de la Casa de Cultura.

És una bona notícia, perquè suposa un primer pas per a la definitiva modernització de la nostra biblioteca, una cosa que fa falta, segons la bibliotecària, Rosa García, encara que ''falta ampliar l'espai per a poder millorar el servei, ja que volem instal·lar també una mediateca, cartografia, plans, premsa... i tot això també implicaria més persones treballant ací, perquè jo sola no puc cobrir-ho tot''.

Rosa García és la responsable de la biblioteca i de l'arxiu municipal ''des de sempre''. Una persona tranquil·la, afable, acostumada a la tranquil·litat que exigix el seu treball i a l'atenció al públic, labor prioritària que ha de compaginar amb molts altres deures: ''acabe de llegir les obres que s'han presentat al certamen literari Vila de Puçol, ja que he sigut membre del jurat, tenim material pendent de catalogar i amb l'horari actual a penes dóna temps a tot, ja que les visites són contínues''.

L'horari actual a què al·ludix Rosa és de dilluns a divendres, de 17 a 21 hores, i els dissabtes al matí, de 10 a 13 hores. Però ja li ha confirmat el regidor, José Vicente Martí, que molt prompte ampliaran l'horari nocturn ''com a alternativa al botelló''. Una idea que ja es va llançar en la passada campanya electoral i que probablement aniria acompanyada d'un altre horari addicional ''ja que crec que és imprescindible obrir pels matins, sobretot per a facilitar el treball als universitaris''.

I és que no tots els llibres se'ls pot emportar u a casa per a treballar. De fet, les enciclopèdies, atles i edicions especials només és possible consultar-los en la sala, mentre que altres exemplars es presten únicament durant els caps de setmana: ''el préstec restringit és necessari perquè es tracta de volums molt cars i de consulta general. De totes maneres, ja tenim 15.000 exemplars i d'ells una gran majoria són de préstec ordinari''.

Sona bé, 15.000 exemplars, no obstant per a la bibliotecària a penes aconseguix a ser la mitat dels llibres que hauríem de tindre en una població com Puçol, encara que tampoc som un cas rar: ''els espanyols som un poble amb poca tradició lectora i això fa que per exemple ací, a Puçol, a penes aconseguim als 12.000 préstecs anuals, una quantitat molt baixa si la comparem amb la resta d'Europa. Inclús, encara que tenim 5.000 socis en la biblioteca, realment no passa de 500 els que habitualment fan ús d'este servei municipal''.

En definitiva, cal promocionar la lectura, ja que no és tan còmoda com la televisió, els esports i l'ús de mitjans audiovisuals. Però Rosa no se queixa, el seu tarannà tranquil i agradable invita més a la reflexió: ''hem de llegir per a educar-nos. Tot euro invertit en lectura és positiu i s'arreplegarà amb el temps''.

Tant de bo l'adhesió a la xàrcia de lectura i la instal·lació d'eixos nous equips informàtics servisquen per a donar aqueixa espenta definitiva a este imprescindible servei públic un tant desplaçat en els últims anys per unes noves tecnologies més atractives per als usuaris jóvens.

19 Octubre 2003
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres