El futur de la música en la comarca a debat en la trobada entre alcaldes i presidents de bandes

El futur de la música en la comarca a debat en la trobada entre alcaldes i presidents de bandes

L'Ajuntament de Puçol i el Centre Musical i Instructiu Santa Cecília de Puçol van tindre la idea de realitzar una primera Trobada de Bandes de Música Juvenils d'Horta Nord, que va ser saludada unànimement amb alegria, no sols pels músics i el públic que van assistir el diumenge 26 d'octubre al concert conjunt de huit-cents participants, sinó també pels alcaldes i presidents de societats musicals, que es van reunir prèviament per a estudiar vies comunes de treball.

L'Horta Nord està formada per 24 pobles i només un parell d'ells no tenen amb banda de música, encara que hi ha altres dos, Moncada i Rocafort, que en tenen dos. Van ser 37, entre alcaldes i presidents de bandes, els que es van reunir la vesprada del divendres 24 en l'Espai Social La Barraca, amb la presència a més del president comarcal i del president de la Federació Valenciana de Bandes de Música.

Precisament va ser el president autonòmic, Santiago Algado, qui va recordar la importància de l'associacionisme musical a la Comunitat Valenciana, ja que la seua federació agrupa 600 societats, amb 40.000 músics i més de 250.000 socis, ''pel que podem assegurar sens dubte que la Federació de Bandes de Música és l'organització sense ànim de lucre més important de la Comunitat Valenciana''.

Però va arribar l'hora del debat i ací les postures van ser molt distintes. Per a alguns presidents la situació de cada banda és tan distinta que, al marge de la bona idea de realitzar una trobada, veien poques possibilitats d'un treball en comú.

Va ser l'alcalde de Puçol, Josep Mª Iborra, qui va contestar als que mantenien esta postura recordant que este primer trobada podia servir per a proposar objectius concrets a estudiar en futures reunions, però en qualsevol cas ''hi ha problemes comuns, com contractar els professors per a les escoles, que podríem estudiar per a, potser, buscar una fórmula de contractació conjunta''.

Com la seua postura era aconseguir primer que res una reunió útil, Iborra també va proposar dos temes que podien servir per a unir els esforços de polítics i bandes en la comarca: d'una banda, exposar públicament aquells ajuntaments que no aporten diners i suport a les seues bandes, per a aconseguir que canvien d'opinió els seus polítics; i, per un altre, va llançar un desafiament als presents, ''podem demanar a la Conselleria entre tots els alcaldes un conservatori per a la comarca?''.

A partir d'estes propostes concretes, el debat es va tornar més útil, ja que va obrir els ulls a altres participants sobre la possibilitat de buscar punts comuns en què treballar.

Així, el president de la banda de Vinalesa es va interrogar sobre el paper que exercixen els polítics de la comarca, sobretot quan estos són a més diputats provincials. L'alcalde del Puig va recordar la importància com a ambaixadors de les bandes de música de cada poble, al mateix temps que invitava els participants a ''estudiar la manera de potenciar edificis dedicats a la música en cada poble, sobretot per a garantir les escoles, que són la base i el futur''.

Més emotiu es va mostrar el president de la banda d'Almàssera, que després de vint anys en el càrrec, resumia així la situació actual: ''quan se'n va un director, en tinc deu per a substituir-lo. Si se'n va un professor, n'hi ha deu més esperant. Però, quan se'n va un directiu amb ganes de treballar qui el substituïx?''.

Un interrogant que va ser représ pel president de la societat de Bonrepòs, per a ressaltar que no sols és dolorós que es vaja un directiu, ''més ho és que ens abandone un músic a qui hem vist créixer i aprendre durant anys''.

I un a un van ser apareixent punts clau per al debat: la nova Llei d'Associacions, la necessitat de que les bandes de música s'organitzen com a associacions, els intents de l'Administració per fisca

29 Octubre 2003
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres