Medalles d'or i plata per a uns donants que 'haurien de ser considerats herois'

Medalles d'or i plata per a uns donants que 'haurien de ser considerats herois'

'

'Quan una persona salva a una altra se la considera un heroi. Quan un donant entrega la seua sang a penes rep el reconeixement que mereix''. Mentre Antonio Tamarit, que porta quinze anys al front de la Germandat de Donants de Sang de Puçol, realitza esta afirmació, alguns dels components de la germandat es dediquen a arreplegar les taules, les cadires i netegen l'àmplia sala de l'Espai Social La Barraca on acaben de realitzar l'Assemblea de Donants de Sang: la seua labor anònima, inclús a l'hora de deixar la sala en perfecte estat, és una mostra més de la bona harmonia amb què funciona esta organització.

El dissabte 25 d'octubre unes cinquanta persones es donaven cita en esta assemblea, que té un caràcter bianual. Antonio i els seus companys esperaven més assistència, perquè havien tingut molt atenció a enviar una carta a cada u dels 1.600 socis amb què actualment compte la germandat a Puçol: ''encara que ja no som germandat, ara ens hem convertit en una associació, ja que així resulta més fàcil realitzar tots els tràmits i sol·licitar ajudes... de totes maneres ha sigut una labor de la qual se n'ha ocupat el nostre secretari, Rafael García, perquè jo ja no estic per a eixos trots''.

Quinze anys al front de la actual, Associació Local de Donants, encara que ell no hi ha pretés mai ser president, simplement li van convéncer perquè a l'estar jubilat tenia més temps per a dedicar-se a organitzar i gestionar. I la labor conjunta de tot el col·lectiu ha donat els seus fruits: Puçol és hui en dia un dels dos pobles de la Comunitat Valenciana que més sang dóna en relació al nombre d'habitants, l'altre és Ontinyent i estos dos estan al nivell d'extraccions de Navarra, la comunitat espanyola més sensibilitzada sobre el tema.

''Puçol se situa entorn de les 1.200 extraccions anuals'' -comentava en la reunió Roberto Roig, el director del Centre de Transfusions de la Comunitat Valenciana-, ''el que demostra l'enorme esperit solidari d'esta població''.

Un esperit que també reconeixia en les seues paraules Manuel Martínez, el president de la Federació autonòmica de Donants, qui va acudir a l'acte en reconeixement a la labor de l'associació local ''sobretot en el tema dels jóvens, ja que no sols aporta un percentatge molt alt d'extraccions, sinó que cada mes apareixen pel Centre de Salut quatre cinc jóvens que donen sang per primera vegada''.

Al costat d'ells, les regidores Dolores Sánchez i Inmaculada Arcos, que van ser la representació municipal en l'acte i no sols van felicitar els membres de l'associació i van ratificar que l'Ajuntament continuarà recolzant econòmicament i amb els mitjans humans precisos la seua labor, sinó que ''dedicarem un carrer als donants, cosa que potser no siga una forma de pagar el seu desinteressat esforç, però almenys volem que es tinga present en la població la seua labor continuada''.

Tots ells van acompanyar Antonio Tamarit en la imposició de medalles: de plata per als que ja porten 25 donacions, d'or per als que han aconseguit les 50... ''encara que en esta ocasió hem entregat una d'or a un soci amb 48, però té una malaltia i ja no podrà continuar sent donant, per la qual cosa hem decidit homenatjar-lo d'esta forma''.

Ja ho saps. Si tens més de díhuit anys, pesos més de cinquanta quilos i no t'espanten les analítiques, pots donar sang cada quatre mesos, si a més ets dona, o cada tres mesos si ets home. Per a això basta amb què t'acostes al Centre de Salut el primer diumenge de cada mes, al matí.


03 Novembre 2003
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres