Raúl Coloma, campió autonòmic de pesca amb 'carro valencià'

Raúl Coloma, campió autonòmic de pesca amb 'carro valencià'

El 9 d'octubre el port de Burriana va ser el marc elegit per al campionat autonòmic de pesca amb suro, la qual cosa es coneix popularment com ''carro valencià''. Allí, Raúl Coloma obtenia el seu primer campionat autonòmic, però la seua carrera com a sènior no ha fet més que començar.

''És una tradició que si no fóra pels més jóvens ja hauria desaparegut'' -explica Manuel Coloma, secretari del Club de Pesca Puçol i director de la competició-. ''Consta d'un suro aplomat que s'afona quan pica el peix, amb la qual cosa el pescador sap amb certesa en quin moment ha de tirar''.

Pareix fàcil, però si afegim que hi ha suros especials per a ''llisa'' i ''mabra'', que les sessions són de sis hores com a màxim, que es realitza en ports i espigons, però no en la platja, llavors la cosa es complica un poc més.

Encara que açò no preocupa els dos-cents socis del Club de Pesca Puçol que busquen la diversió amb esta modalitat. D'ells, aproximadament uns seixanta amen a més la tensió i l'emoció, d'ací que siguen habituals participants d'este tipus de competicions ''en les que el 50% és sort i l'altre 50% depén de la tècnica, de saber buscar el peix, d'elegir el millor lloc o de portar els aparells adequats''.

Uns aparells especials, perquè per a divertir-se val qualsevol cosa, però per a competir ja és un altre cantar, com desvela el secretari del Club de Pesca Puçol: ''hi ha fils que no s'arruguen, invisibles, de marques especials... i tot això se paga. La competició costa un dineral''.

Uns diners que no sempre pot aconseguir fàcilment el pescador. El club compta amb una subvenció de l'Ajuntament de Puçol, la qual cosa facilita sobretot el poder acudir a distints campionats en tot Espanya, però són moltes les competicions i d'ací que la presència d'un patrocinador siga fonamental: ''nosaltres comptem amb la casa Kinter, de Sollana, que també ens proporciona ajuda econòmica i en materials''.

Una ajuda imprescindible perquè el ritme de competicions és enorme: el 9 d'octubre l'autonòmic individual a Burriana (on va guanyar Raúl Coloma); el 17 d'octubre el campionat d'Espanya juvenil de mar-costa (on Vicente López García va quedar en tercera posició); del 24 al 26 d'octubre el campionat d'Espanya lliga clubs, celebrat enguany a Galícia (i on el Club de Pesca Puçol s'ha presentat amb sis esportistes); al març se celebrarà el selectiu per a anar al mundial, serà a Almeria i allí estarà Raúl Coloma...

Precisament Raúl, als seus vint anys, és l'estendard del club. El seu secret és molt fàcil d'entendre: son pare Manuel Coloma, qui si no, ho va iniciar als quatre anys, fent-lo soci del club i portant-lo als espigons de Sagunt, Burriana o Castelló. ''Recorde que a vegades havia de canviar-li els bolquers en mitat de la competició, però ell seguia ací, pescant tot el temps''.

I així va començar la seua carrera ascendent en infantils, on va representar en diverses edicions a la Comunitat Valenciana en el campionat d'Espanya. Ja en juvenils va arribar a realitzar inclús selectius per a anar al mundial, i va aconseguir la que encara és la seua millor marca: subcampió d'Espanya individual i campió d'Espanya per equips en el campionat celebrat en La Línia (Cadis) l'any 2002.

Ara, ja en sèniors, va obtindre el seu primer èxit el passat mes de setembre, durant l'autonòmic de mar-costa celebrat en Oliva, i es va classificar per al selectiu del pròxim campionat d'Espanya, on només competixen els nou millors classificats a nivell nacional i d'ací eixiran, el pròxim mes de març a Almeria, els sis representants de la selecció espanyola per al mundial de l'any pròxim.

Competicions individuals, de clubs, juvenils, sèniors, autonòmic, nacional... tota una llarga llista de proves en les que el Club de Pesca Puçol sempre hi ha estat ben representa

08 Novembre 2003
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres