Naixen 'les escoles matineres': una experiència per a ajudar la dona que treballa

Naixen 'les escoles matineres': una experiència per a ajudar la dona que treballa

Era una vella aspiració de Dolores Sánchez, la regidor de la dona, dirigida sobretot a facilitar la incorporació al seu horari laboral normal d'aquelles dones que tenen fills en edat escolar i poca flexibilitat per a arribar més tard al seu treball. Finalment, des del 3 de novembre les ''Escoles matineres'' són una realitat, de moment només en el col·legi públic Bisbe Hervás, encara que la idea és poder traslladar l'experiència a altres col·legis sempre que hi haja prou demanda per a això.

''Vam fer reunions amb els pares dels tres col·legis públics de la població'' -recorda Dolores Muñoz, l'educadora de serveis socials-, ''i només va haver-hi demanda d'este servei en el Bisbe Hervás, pel que ha sigut elegit per a l'experiència pilot''.

Una experiència fàcil de resumir: els pares poden deixar els seus fills de 7 a 9 del matí en el centre, on no sols realitzen activitats lúdiques i formatives, sinó que també els donen el desdejuni. Mireia Almenara i Ana Betlem Granell són les dos monitores de l'empresa Vecova que s'encarregaran d'atendre als alumnes, de moment només nou, encara que esperen arribar al mínim de quinze marcat inicialment per Vecova per a poder assumir el servei. A més, l'Ajuntament ha contractat un monitor de suport, que no sols ajudarà a l'hora del desdejuni, sinó també en les labors d'arreplegada dels xiquets i la seua distribució en les aules quan arribe l'hora d'entrar a classe.

''Ha costat arrancar l'experiència, ja que va haver-hi contactes amb diverses empreses i guarderies de la població, però a l'hora de la veritat només Vecova ha oferit un preu competitiu i serveis integrals'' -reconeix la regidor, Dolores Sánchez-. ''A més, hem tingut en compte la seua experiència anterior en altres quatre pobles amb projectes semblants abans de realitzar l'adjudicació del servei''.

Una experiència de què se senten molt satisfets els pares els fills dels quals han iniciat el mes de novembre acudint a les ''Escoles Matineres'', una cosa que els oferix més garanties que deixar-los en mans de parents o cuidadores: ''el millor és que porte jo mateixa a la meua filla al col·legi, la deix dins i ja no ix d'allí'' -reconeixia una de les mares en la reunió organitzativa, realitzada en l'Espai Social La Barraca a finals d'octubre-. ''Qualsevol altra opció passa per que siga la iaia o una altra persona qui l'acoste al col·legi i, amb el rebombori que es produïx a l'entrada, mai em quedava tranquil·la del tot''.

De moment, els pares poden optar per un bo mensual que, por 31'74 euros, garantix el servei tots els dies lectius, o per un bo de cinc dies, per a poder provar l'eficàcia d'estes escoles.

No obstant això, la responsable de Vecova, Fátima Cortell, no té cap dubte del seu èxit, ja que en anteriors poblacions sempre han començat amb pocs alumnes i després ha anat augmentant el nombre fins a aconseguir el màxim acordat: ''hem començat amb una fitxa de cada alumne, sobretot per a saber si patix alguna al·lèrgia i per a localitzar els seus pares en cas de necessitat. I ja dins del treball diari, la nostra intenció és oferir primer un temps de jocs i activitats educatives, encara que mai la televisió, perquè no som molt partidàries d'ella. Finalment, la sessió finalitza cada matí amb un desdejuni conjunt i tots a classe''.

Per si algun encara dubte dels avantatges d'este sistema, recordar que el desdejuni està compost de llet, Crispies, cereals, Cola-cao, galletes... Com deia una altra de les mares: ''mengen millor que a casa i ací, damunt, s'ho acaben tot''.

Així que els pares interessats, ja ho sabeu, més informació en el propi col·legi Bisbe Hervás o en l'Àrea de Benestar Social, en la planta baixa de l'Ajuntament. No vos dormiu, les places són limitades.

12 Novembre 2003
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres