Una conferència, una web, un periòdic, un concert i un programa de televisió per a celebrar 25 anys de democràcia

Una conferència, una web, un periòdic, un concert i un programa de televisió per a celebrar 25 anys de democràcia

El divendres 23 d'abril, el saló d'actes de la Casa de Cultura va acollir un acte múltiple que va servir per a presentar en públic quatre de les activitats centrades a celebrar els 25 anys d'ajuntaments democràtics: el suplement del periòdic “Noticies de Puçol”, la col·lecció d'articles publicats en la pàgina web municipal, la conferència d'Isidro Antuñano i el programa realitzat per l'Emissora Municipal de Televisió de Puçol.

L'acte, presentat per Mentxu Balaguer, directora de programació de l'EMTV Puçol, va comptar en primer lloc amb la intervenció de Josep Mª Iborra, alcalde de Puçol, que va presentar en públic el número especial del periòdic Notícies de Puçol, on a més de les notícies d'actualitat, s'inclou un suplement de dotze pàgines que arreplega els fets més destacats dels últims 25 anys.

“És una cronologia semblant a la presentada en l'exposició que s'exhibix en la Casa de Cultura i posteriorment anirà a distints col·legis de la població” –va explicar Josep Mª Iborra–, “encara que ací està més ampliada ja que s'arreplega una mitjana de deu o dotze esdeveniments importants en cada any. La idea és que este suplement, que tot el món rep gratuïtament en la bústia de sa casa, servisca perquè els veïns de la població recorden la tremenda evolució de la població en estos anys de democràcia”.

Una evolució que també podrà ser consultada a través d'Internet, ja que en la secció de “Notícies” de la pàgina web municipal (www.puçol.nu) s'estan publicant de forma setmanal els fets més destacats de cada any agrupats per legislatures: “i com pretenem primer que res la facilitat d'accés a la informació” –va insistir l'alcalde–, “no sols s'accedix a la informació des de la secció de notícies, sinó que simplement teclejant un any en el buscador incorporat en la pàgina web tenim accés directe als fets i les fotos més destacades d'eixe any”.

Després de la breu intervenció de l'alcalde, va ser el professor de Política Econòmica i Control del sector públic de la Universitat de València, Isidro Antuñano, l'encarregat d'impartir una conferència sobre l'evolució dels 541 ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Ho va fer partint del concepte més elemental, el de “alcalde”, les dos accepcions del qual des dels seus orígens àrabs ja indiquen els dos tipus de govern que hem tingut històricament: “governar per al poble” i “governar sobre el poble”. Caciquisme o dictadura enfront de democràcia, en definitiva, la Història que tots hem viscut.

De la seua llarga i documentada intervenció, potser les paraules que més van arribar als 75 assistents a l'acte, en la seua major part regidors actuals o d'anteriors legislatures, van ser aquelles que feien al·lusió al famós article 142 de la Constitució Espanyola, el que parla de les hisendes locals, i indica que “hauran de disposar dels mitjans suficients per a dur a terme les seues funcions, nodrint-se dels impostos locals i dels fons estatals i autonòmics”. Una afirmació davant la qual molts dels assistents van somriure, donat l'abandó que sofrixen els municipis enfront d'algunes decisions recents a nivell estatal i autonòmic.

Novament a l'estrada, Josep Mª Iborra va ser l'encarregat de revisar quins han sigut els èxits i les carències més grans d'este període, recordava que l'ajuntament, a pesar de ser la institució més important, també és la més oblidada de la Constitució i va destacar que “els veïns no entenen la distribució de les competències, sinó que es dirigixen als ajuntaments, que són els ens més pròxims, a demanar solució als seus problemes i que per tant els ajuntaments hauríem de disposar dels mitjans i l'autoritat suficient per a poder atendre les seues necessitats, perquè l'Estat i la Comunitat estan molt lluny d'atendre els problemes quotidians dels ciutadans”.

En el seu repàs

28 abril 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres