Alumnes del Programa de Garantia Social instal•len xarxes de reg en La Costera

Alumnes del Programa de Garantia Social instal•len xarxes de reg en La Costera

En l'actualitat, cada vegada és més freqüent trobar alumnes que abandonen els estudis als setze anys. Independentment dels motius que el conduïsquen a això, són molts els que manquen d'una formació adequada per a poder enfrontar-se a un treball. La finca municipal La Costera ha sigut el lloc de formació elegit per a posar en marxa distintes experiències destinades a combatre estes carències formatives: cases d'oficis, escoles taller, tallers i, ara, programes de garantia social.Des del mes de setembre, un grup de catorze alumnes, tots ells entre 16 i 18 anys, acudixen cada dia a les 7 del matí per a rebre formació teòrica i pràctica sobre fontaneria. Després d'un primer trimestre que va presentar resultats molt positius en la formació, des del mes de març el seu treball s'ha centrat a realitzar instal·lacions reals, la qual cosa no sols comporta un enorme aprenentatge pràctic, sinó que també suposa millorar les mateixes instal·lacions de la finca municipal.

“Les instal·lacions que hi havia estaven en un estat caòtic,  pel que vam haver-hi de començar per dissenyar una xarxa d'aigua lògica” –explica el professor, Miguel Sebastián Martínez Romero–. “Hem dissenyat dos zones de reg perifèric per goteig, amb uns 2.000 metres lineals de canonada que servix per al reg de 10.000 metres quadrats. A més, hem centralitzat la instal·lació perquè es puga controlar en un futur de forma automàtica tot el sistema de reg”.

Del 8 de març al 31 de maig els catorze alumnes treballen en esta extensa instal·lació, que inclou a més millores en el reg dels hivernacles, mitjançant la instal·lació d'un sistema d’arruixadores en forma de pluja, i reparacions en l'alberg i altres naus de la Costera.

Per a l'única alumna, María Escudero, l'experiència està sent molt positiva, a pesar d'haver-se convertit en el blanc habitual de les bromes dels seus companys: “però és molt dur començar les classes teòriques a les set del matí, encara sort que Laura Bosch ens les fa agradables. Això sí, a partir de les deu, amb les pràctiques en les naus o els tallers de reg per tota la muntanya la cosa es fa més suportable”.

De la mateixa opinió és Sergio Sarrión, un dels seus companys, que assegura que el Programa de Garantia Social és una forma molt atractiva de conéixer una professió “i, per si no fóra poc, a més ens paguen per aprendre”.

L'experiència es donarà a conéixer els dies 5 i 6 de maig a Bétera, on es  realitza una trobada de poblacions que compten amb programes de garantia social. Durant les jornades, no sols es mostrarà el treball realitzat per cada grup, sinó que també es realitzaran activitats lúdiques i de participació destinades a potenciar els llaços de col·laboració entre estos alumnes, uns llaços que a Puçol funcionen a la perfecció, com demostren les paraules de Sergio Sarrión: “alguns de nosaltres intentarem dedicar-nos a la fontaneria com a professió, inclús n'hi ha qui han parlat de formar una empresa, potser una cooperativa”.

 

06 Maig 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres