El dia de Sant Joan va debutar com a embolador José Comes

El dia de Sant Joan va debutar com a embolador José Comes

Igual que l'any anterior, la consolidació de la Setmana Taurina, fa que el dia de Sant Joan, no quede aïllat dins dels festejos taurins de Puçol.

Al voltant de les huit del matí va donar començament el tradicional encierro amb sis bous de la ramaderia de Vicente Benavent, els quals van protagonitzar una carrera rapidíssima, en bandada, com agrada a la gent. A continuació, van ser soltats dos bous de la mateixa ramaderia, i va destacar pel seu joc el primer.

A la vesprada, i després de la cada vegada més nombrosa baixada de caixons, es procedix a la desencaixonada de tres bous. En primer lloc, és soltat el bou Saladito, marcat amb el núm. 14 de la ramaderia de Carmen Borrero. Bou baix d'agulles i escassa presentació, que va tindre un comportament molt insípid durant tota la vesprada i que va presentar dificultats a l'hora de ser tancat a la nit. A continuació, va ser desencaixonat un exemplar de la ramaderia de Jiménez Pasquau, marcat amb el núm. 74 que atenia al nom de Mulato. Este bou, molt en el tipus murubeño, va ser prou noble en les seues primeres envestides, fins que es va vore atabalat per la gran quantitat de rodadors que el citaven. Finalment, va ser desencaixonat el bou Bombito de la ramaderia de Vicente Benavent. La vesprada va continuar, amb la solta de vaquetes de Vicente Benavent. Abans de sopar, i com a culminació de la vesprada, es va embolar una vaca del mateix ramader, i va tallar la corda una jove aficionada local, filla de Paco, el Pisco.

A la nit, com quasi és tradicional en la nostra localitat s'embolaren quatre exemplars. Mulato, de Jiménez Pasquau va ser embolat per la quadrilla Ximo & Xato, tallà la corda Ramon Cordó. Argentino, de Vicente Benavent va ser embolat pels Casturrech, tallà la corda Raül Beltrán. En tercer lloc, s'embolà un altre bou de Benavent, de nom Nazareno, sent embolat per Rallat & Juanjo i tallant la corda Paco Camilo. Per a finalitzar la nit, va ser embolat el bou Saladito de Carmen Borrero, tallà la corda Eduardo Trapero. Com a anècdota en esta embolat, direm que amb este bou debutava com embolador a Puçol, el gran aficionat local José Comes.

No m'agradaria acabar esta crònica, sense censurar el desconcert regna entre el ramader i els seus ajudants, si n'hi havia, a l'hora de tancar els bous. Respecte a la comissió, que no perd la il·lusió i l'ànim de fer les coses ben fetes, perquè açò acaba de començar, i estic segur que en la pròxima cita, la sort els acompanyarà.

Alfonso Àvila Bayarri

06 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres