Els ecologistes, la tradició i els 'bous al carrer'

Els ecologistes, la tradició i els 'bous al carrer'

Fa unes setmanes va aparéixer, en la premsa, una notícia que va sorprendre a tot el món taurí. Una organització ecologista va mostrar la seua pretensió de denunciar tots aquells festejos taurins (bous al carrer) que no tingueren ''tradició''. El primer dubte que sorgix respecte d'això és la següent: què entén eixa gent per tradició? Si eixa ''tradició'' suposa que eixe tipus de festejos es realitzen en eixa població durant diverses dècades, en la que menys, i aconseguix dur a terme una mobilització massiva de gent de la població, així com de poblacions veïnes, quina és la població en què consideren que no existix ''tradició''?

És més, si l'Ajuntament de la localitat permet la realització del festeig, i esta té lloc davall l'empara de la Legislació preceptiva, com poden pretendre oposar-se a un acte que la Llei protegix i el mateix Ajuntament de la població defensa?

I, quina és en realitat el fons de la raó de la seua protesta? El maltractament animal? Tots nosaltres, aficionats, assistim durant la temporada a multitud de festejos taurins a la Comunitat Valenciana: algun de vosaltres ha pogut observar signes de maltractament a alguna cap durant estos? Pensem que no. Pareix que estes persones continuen vivint en l'època de Paco Martínez Sòria, en la qual sí que era comú veure pels pobles les típiques canyes preparades amb un clau en l'extrem per a moure els animals. Algú les veu pels pobles hui en dia?

Servisca d'exemple de defensa de la integritat de la festa i l'atenció dels animals per part dels propis aficionats i els municipis, el cas ocorregut a principis del mes de setembre: es va torejar en una població un bou d'un conegut ramader de la zona. Bou brau i encastat, que estava realitzant bones actuacions on era torejat. Un desaprensiu es va atrevir a tirar un poal de calç sobre el cap de l'animal, quan passava per davall d'un cadafal. L'animal va sofrir greus ferides en els ulls de les quals, afortunadament, es recupera favorablement. A l'instant, tant els aficionats allí presents i els que van conéixer la notícia posteriorment, com el mateix Ajuntament del municipi, van mamprendre accions legals contra este individu, i va deixar en mans dels tribunals el cas. I davant de tal mobilització contra algú que s'atrevix a dur a terme este ''atemptat'' contra la festa, es continuen atrevint els ecologistes a dir que no defensem la integritat de l'animal i el benestar animal?

Pensem que no haurien d'entremetre's en una matèria que ni tan sols coneixen i deixar de presentar protestes que no tenen cap lògica ni cap tipus d'argumentació.

Potser eixa ''tradició'' de la qual parlen tinga ja un sentit, i és el de la tradició que ells, eixos ecologistes que estan en contra dels bous al carrer i en contra de la contaminació, però es desplacen amb cotxe i gasten desodorants d'esprai, han d'entremetre's on no tenen cap raó de fer-ho i de no fer ni més menys que molestar a una festa els principals criteris de la qual són els de defensar la integritat de l'animal i la defensa del benestar del qual és el centre i rei de la nostra festa: el bou.

Vicente Soriano

24 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres