Josep Mª Iborra a les associacions: 'Açò no és un adéu, sinó un fins ara'

Josep Mª Iborra a les associacions: 'Açò no és un adéu, sinó un fins ara'

L'equip de govern socialista havia convocat per al dimecres 14 de juliol, a les 8 vesprada, una assemblea de les associacions de la població, per a explicar-los com estava la situació després de la moció de censura. El que segurament no esperava l'alcalde, Josep Mª Iborra, és que el local s'anava a quedar xicotet: encara que hi ha una miqueta més de seixanta associacions en la població i setanta-dos butaques en el saló de plens, almenys una trentena de persones va seguir les paraules de l'alcalde de peu, perquè no cabia ningú més en la sala.Va començar l'acte la regidora de participació ciutadana, Begoña Fernández, donant un repàs al tema de les comissions mixtes, un dels motius esgrimits per l'oposició per a plantejar la seua moció de censura. Les comissions van ser plantejades per Juanma Busto en el ple de novembre i van ser aprovades pels nou vots de l'oposició (PP, UV, Bloc i EU), enfront dels huit de l'equip de govern socialista.

A pesar de no estar d'acord amb la creació, l'equip de govern va posar en marxa les comissions i, segons la regidora, ''al gener ja es tenien els criteris per a valorar, però no estaven clars els punts a assignar per cada associació, pel que es van haver de modificar en diverses ocasions''. Com a resultat d'estes modificacions, en les quals l'oposició sempre ha estat present, ara per ara cada associació sap en quina comissió està situada (cultura, esports, socials, tercera edat...), però encara no sap els criteris finals per a avaluar, una cosa difícil d'establir entre altres coses perquè ''és correcte que una associació decidisca quina subvenció se li va a donar a una altra? Serà objectiva en la seua valoració, sent com és part implicada?''.

A continuació, va prendre la paraula Josep Mª Iborra, el qual va començar recordant la lamentable situació que es va trobar el primer equip de govern democràtic (al qual ell ja pertanyia, és l'únic de la corporació que està vint-i-cinc anys en l'Ajuntament), amb absència total de clubs i associacions exceptuant-ne quatre: els caçadors, la banda de música, l'equip de futbol i la confraria.

Per això, el projecte de govern socialista va establir tres etapes: en la primera, es van crear les infraestructures físiques (poliesportiu, casa de cultura, etc.); en la segona, es va potenciar l'educació integral, sobretot dels més jóvens, a través de les escoles municipals de cultura i esports; en la tercera, es va començar a vertebrar la societat per mitjà de la creació de clubs i associacions, a través dels quals ''crear hàbits de vida saludable per als nostres veïns, sobretot els jóvens, i permetre la seua participació en la vida del municipi''.

Tot este pla té anualment un cost d'uns 135 milions de pessetes, destinats als professors i gastos de les escoles municipals incloses en la Fundació Municipal de Cultura i Esport, i, al mateix temps, a subvencionar als distints clubs i associacions, incloses les festives: ''una quantitat que és el xocolate del lloro, ja que el nostre pressupost anual se situa entorn de 2.250 milions de pessetes''.

Però el treball ha anat més enllà. Abans de les últimes eleccions municipals, alguns clubs van manifestar el seu interés en què foren actualitzats els criteris per a establir les ajudes municipals. L'equip de govern es va comprometre a crear un nou sistema al llarg de l'any 2004: la carta de participació ciutadana, en la qual no sols s'inclouen les ajudes, sinó també es planteja la creació de ''comissions perquè tots els veïns puguen participar directament en els distints aspectes que comporten la vida diària municipal''.

L'esborrany d'esta carta de participació ciutadana ja està en poder dels grups de l'oposició des del passat mes de març, encara que Iborra advertix que no hi ha cap ajuntament que tinga la fórmula màgica per a entregar les subvencions ''pel que l'objectivitat absoluta no existix en cap institució''.

La situació plantejada enguany, amb la no aprovació del pressupost municipal, ha suposat que s'h

15 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres