Juanma Busto és elegit alcalde després d'un tens ple de dos hores i mitja

Juanma Busto és elegit alcalde després d'un tens ple de dos hores i mitja

El dilluns 19, a les 12 hores, havia de celebrar-se el ple per a votar la moció de censura presentada conjuntament pels quatre grups de la oposición (Esquerra Unida-L'Entesa, Partit Popular, Bloc Nacionalista Valencià i Unió Valenciana). Una moció que, d'aprovar-se, posaria fi a vint-i-cinc anys de govern socialista en el municipi i donaria l'alcaldia al portaveu d'EU, Juanma Busto, en detriment del socialista Josep Mª Iborra.

No obstant, els actes van començar molt abans. A les 11 hores havia convocada una concentració per part del partit socialista, a qui van assistir entorn de quatre-centes persones. Va ser pacífica, però la plaça de l'Ajuntament es va omplir de cartells en contra dels quatre grups firmants de la moció.

Al mateix temps, la policia local vetlava les portes del saló de plens, perquè més d'un centenar de persones ja feia cua per a agarrar lloc, en un local que només disposa de capacitat per a setanta persones assentades. L'ampli desplegament policial, així com l'aportació de la guàrdia civil (entre ambdós forces de seguretat hi havia quinze persones treballant en l'edifici de l'Ajuntament), es va mostrar com imprescindible per a mantindre el trellat dins d'una sessió que va ser sorollosa però que, afortunadament, no va passar d'ací.

I és que, en el fons, tot el món es va cenyir al guió previst. Només l'obertura de portes del saló de plens, que va arribar a albergar més de 150 persones, es va eixir del prèviament acordat... i l'excés de públic en la sala va portar, a més de les incomoditats, les actituds poc defendibles cívicament, eixes que es deixen vore quan la massa oculta a l'individu.

D'altra banda, una abundant presència de mitjans de comunicació que es mostraven més atents als possibles menyspreus del públic que a les paraules dels regidors. Uns discursos dels regidors idèntics a què ja s'han publicat al llarg de la setmana passada: les mateixes motivacions per a la moció de censura, els mateixos desmentiments per part de l'equip de govern. I un públic majoritàriament en contra de la moció que es feia sentir més, amb crits i insults, enfront d'un públic minoritari a favor de la moció que es va mostrar més mesurat, aplaudint les intervencions dels fins hui portaveus de l'oposició i guardant un prudent silenci quan parlaven els socialistes.

No van faltar ni les monedes a l'entrar els regidors de l'oposició, ni, per descomptat, alguns ous. Però van ser molt pocs i introduïts a última hora: prèviament, la policia local havia escorcollat els bosses de mà de tot el públic que entrava en la sala... però quan es va ordenar deixar les portes obertes, amb quatre-centes persones repartides entre el hall i les escales de l'Ajuntament, llavors era impossible evitar que es colara algun ou, alguna pancarta o les habituals monedes d'este tipus d'actes.

Entre tots els presents potser va haver-hi una persona que va sofrir més. Va ser Pepa Conesa, la regidora de més edat de la corporació i que, segons la llei, era qui havia de presidir el ple: els seus crits demanant silenci, les seues súpliques al públic i, en definitiva, les seues amenaces de desallotjar el saló de plens, no van ser escoltades pel públic assistent... i si ho van ser, quasi ningú va paréixer entendre que una cosa és manifestar l'opinió i una altra molt distinta faltar al respecte.

Va haver-hi, això sí, un últim intent desesperat de la portaveu socialista, Inmaculada Arcos, per a vore si la pressió podia amb algun dels assistents: es demanava que el vot fóra secret. Però el secretari de l'Ajuntament va aclarir que esta sol·licitud calia votar-la prèviament... pel mètode habitual. Es va votar a mà i, lògicament, va ser rebutjada la proposta socialista.

Després es va votar la moció de censura, que va ser aprovada amb els nou vots favorables del PP, EU, Bloc i UV, enfront dels huit vots en contra del PSOE.

20 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres