Segona Setmana Taurina Vila de Puçol. Per Salva Almenara 'Marsaga'

Segona Setmana Taurina Vila de Puçol. Per Salva Almenara 'Marsaga'

En els primers anys de la dècada dels 50 va desaparéixer del programa taurí de Puçol la popular Setmana Taurina, denominada en aquell moment com bous a la plaça i, com el seu nom indica, a diferència dels dies de bou habituals en el poble, aquells actes es realitzaven únicament a la plaça de la Torre (hui Joan de Ribera).Cal recordar que els bous que corrien durant esta setmana eren totalment gratuïts, perquè existia un pacte entre l'Ajuntament i el propietari, Vicente Peris, del Puig: a canvi de cedir els seus caps durant esta setmana, el seu bestiar podia pasturar durant tot l'any (excepte en els mesos de collita) en els terrenys de la marjal destinada al cultiu d'arròs i situats en el terme municipal de Puçol.

Gràcies a la insistència i perseverança d'un grup d'aficionats locals, l'any passat es va aconseguir recuperar esta celebració, davall el patrocini de l'Ajuntament de Puçol. Per descomptat, el resultat d'aquella primera setmana taurina va ser un gran èxit, tant en nombre d'espectadors com pel joc exhibit per les distintes ramaderies participants.

A causa d'este èxit, la petició de cadafals i cuchillos per als festejos d'enguany va sofrir un considerable augment, i més després de conéixer-se el programa previst per a la segona Setmana Taurina Vila de Puçol i, sobretot, els participants en el segon concurs de ramaderies.

El programa oficial anunciava que el cartell de festejos començava el dia 25 i finalitzava el 30 de juny, estos dos inclusivament. No obstant, ja el dijous dia 24, després d'assistir al 'chupinazo' i fora del programa, podíem disfrutar de l'actuació del grup Art Valencià, que va comptar entre els seus membres amb dos veïns de Puçol: Juan José Martínez 'Majete' i Rafael Piñol, 'el LLuno' (i no el Yuno, ni el Juno, com escriuen per ací). A la nit, va tindre lloc el concurs local de retalladors, que va reunir a 25 jóvens i no-tan-jóvens retalladors de Puçol, alguns ja retirats, però que van fer gala de la seua mestria al costat de nous aspirants disposats a aconseguir, com a mínim, la qual cosa han aconseguit estos il·lustres veterans.

Per al divendres dia 25 estava preparat un dels plats forts d'esta setmana i la veritat és que no va defraudar a ningú. A la vesprada, es van córrer set vaques i el bou Pesetero de la ramaderia La Paloma, de Xaló (Alacant). A la nit, va tindre lloc un desafiament entre els bous campions l'any anterior en els millors concursos de la Comunitat Valenciana. Van ser els següents: Lucero de J. Doménech, triomfador del concurs de Puçol; 'Baturro' de La Senyora, guanyador a Onda; 'Teulaino' de L'Hortolà, campió de Torreblanca; i 'Perezoso' de Machancoses, triomfador de la Vall d'Uixó. També estava anunciat Sabroso de La Paloma, vencedor a Segorbe, però a última hora no va poder torejar-se perquè va patir un accident. Després del concurs, s'embolaren dos bous: un del ramader local, Jaime Bosch, 'el Saliner', i un altre de, 'el Pincho'.

El dissabte dia 26, a la vesprada li va tocar el torn al ramader d'Almenara, J. Doménech, que ens va fer passar un bona vetlada, amb set de les seues millors vaques i un bou en puntes. A la nit, va arribar una de les actuacions més esperades i, la veritat valia la pena eixa espera, perquè la participació del ramader José Arriazu, d'Ablitas (Navarra), amb sis bous en puntes i un embolat, ha sigut del més complet que s'ha vist a Puçol en molt de temps.

El diumenge 27 de juliol a la vesprada, va ser un altre ramader navarrés el que ens va visitar amb set vaques i un bou, i a pesar que Enrique Domínguez de Funes és un ramader de prestigi, no va aconseguir en esta ocasió el nivell esperat. A la nit, a les 23.30 hores, va començar el concurs d'emboladors de Puçol. El primer bou va ser Malaje, de E. Domínguez, embolat per Ximo & Xato, els que van resultar ser els guanyadors d'este concurs. El segon, Maldito de Germán Vidal, va estar a càrrec de les emboladores

22 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres