Les associacions ens conten la seua història (2): Agrupació de Penyes

Les associacions ens conten la seua història (2): Agrupació de Penyes

L'any 1985 comença a formar-se les primeres penyes de jóvens a Puçol, que individualment comencen a donar-li colorit a la tradicional baixada de caixons del dia 7 de Setembre. A l'abril de 1986 la penya Vallet, la penya La Fam, la penya La Bota i la penya El Perolet s'ajunten i constituïxen el que hui és L'Agrupació de Penyes de Puçol.  Esta agrupació que naix al voltant de la festa dels bous mai ha sigut una associació taurina, ja que els seus objectius des de la seua fundació van ser la d'organitzar i participar,  al llarg de tot l'any, en diferents activitats tant culturals com esportives,  així com recuperar diferents actes que en la població havien desaparegut. Este any se celebren les primeres eleccions a la directiva de l'Agrupació i eixiria elegit com a president Juan Sebastiá Esteve, que ho seria fins a l'any 1992.

En el primer any de la seua fundació, l'Agrupació ja s'encarrega d'organitzar la tradicional festa de carnestoltes. També comença a organitzar els hui ja consolidats concursos de paelles per a tota la població. També s'encarrega de trencar els antics motles que hi havia al voltant de la baixada de caixons, en la qual només participaven els hòmens, per a convertir-la en el que és en l'actualitat, un verdader esdeveniment en què participa tota la població (hòmens, dones i xiquets) aportant tot el colorit i l'alegria que hui la caracteritza.

L'any 1989 l'Agrupació de Penyes organitza les seues primeres festes que se celebren la setmana anterior al bou de Sant Joan. Estes festes tenen lloc en la hui demolida ''Nau Dhul Picaio'' que estava situada en el carrer Molí, cantó amb el carrer de la Barraca. Se celebren diferents actes entre els quals destaca, sens dubte, la ''Nit dels playbacks''  realitzats pels membres de l'Agrupació, este acte es continua celebrant durant tots els anys tenint gran èxit de participació i de públic. Amb la col·laboració de la UD Puçol, l'Agrupació de Penyes representa en la Casa de Cultura la coneguda obra de teatre del poeta local Vicent d´Anna ''Ja sabem qui és la Pilar'' amb grandiós èxit de públic. També este any l'Agrupació funda els ''Premis Penyes'' l'objectiu dels quals és realçar la labor, en molts casos desinteressada, de persones de la població de Puçol que destaquen en les seues tasques i s'encarreguen de portar el nom del nostre poble per totes les parts del món. En este primer any els premiats són:

Premi Penyes-esportiu: a la pedrera de la UD Puçol.

Premi Penyes-cultura: a Jose Maria Ribelles.

Premi promoció Penyes: als propietaris de la nau ''Dhul Picaio''.

Premi Penyes-informatiu: al programa de l'EMTV ''Els Bous''.

Premi Penyes-taurí: a Francisco Planelles.

Premi Penyes-Puçol: a José Luis Sebastiá Montañana.

Premi Penyes-especial: menció pòstuma a Vicent Sebastiá Montañana  ''Vicent d´Anna Poeta''

En els anys 1990 i 1991 i com a colofó a la seua setmana de festes, l'Agrupació és l'encarregada d'organitzar el bou de Sant Joan que se celebra el 23 de juny. En estos anys també es comença a participar en la setmana de festes de setembre, sobretot en la cavalcada. Així com diferents excursions, a destacar les realitzades a la Virgen de la Vega, per a passar un dia en la Neu.

30 Juliol 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres