L'Orquestra Kentucky no aconseguix eclipsar l'èxit de la Mancy... que enguany no va actuar

Els amants de les anècdotes curioses poden anotar les festes de 2004 en el seu àlbum de retalls per un fet curiós: ha sigut la primera vegada en molts anys que l'Orquestra Mancy no ha actuat en les festes de Puçol... però per a això han hagut de produir-se moltes, moltes casualitats al mateix temps.

Per començar, esta ha sigut des de la dècada dels noranta l'orquestra que ha animat la nit de paelles. La seua capacitat per a invitar els veïns de Puçol a ballar, una cosa molt difícil d'aconseguir en èpoques passades, va obligar als organitzadors a considerar-la quasi com un annex a eixa nit que habitualment es prolonga fins a l'alba. Enguany, no tindre aprovat el pressupost municipal va obligar l'anterior corporació a limitar gastos en algunes actuacions i l'Orquestra Mancy va ser inicialment una de les sacrificades. Finalment, amb la nova corporació s'han recuperat actes molt significatius que estaven en perill, com la volta a peu, l'exposició de bonsais i, com no, l'orquestra favorita del públic de Puçol. Però quan es va intentar la seua contractació per a la nit de les paelles ja era tard, en ser un dissabte era una data que tenia ocupada. Basant-se en l'èxit que sempre té es va contrastar el calendari de l'orquestra i el dels actes de festes i va aparéixer una data lliure!: la nit del divendres, 3 de setembre, amb el ball de disfresses que se celebraria darrere de la cavalcada.

I així va quedar finalment en el programa. Però la nit del divendres la festa no va arribar fins a l'alba, de fet va finalitzar quasi abans de començar. La cavalcada va ser suspesa per una pluja torrencial acompanyada de pedra que va acabar inundant algunes zones de la població (com les avingudes Alfinach i Molí de Vent), a més d'àmplies zones del marjal de Puçol. Lògicament, tampoc va haver-hi ball de disfresses ni Orquestra Mancy.

Però va poder ser pitjor. La granissada no sols va afectar els components i públic assistents a la cavalcada, també els músics de l'orquestra, veient el que es venia damunt, van haver de donar-se pressa a cobrir tots els instruments instal·lats sobre l'escenari... i no van veure que el que es venia damunt a ells era el pont de llums. Afortunadament, la ràpida intervenció de Pepe Bonacho (este home sempre està en totes bandes, alguns sospiten que més pareix un policia que un representant d'espectacles) va evitar que l'únic músic que va acabar lesionat sofrira un contratemps molt major.

I així estaven les coses dissabte, amb el temor d'una nova tempesta, però amb la plaça de gom a gom, tots pendents del debut en la nostra població de l'Orquestra Kentucky, un grup de dèsset càntabres (onze artistes i sis tècnics) que treballen des de fa deu anys junts, encara que quasi sempre en el País Basc, Astúries i la cornisa cantàbrica.

''Des d'enguany els tenim en exclusiva per a la zona del Mediterrani'' -explica precisament l'incombustible Pepe Bonacho-, ''i estem molt il·lusionats amb ells perquè tenen un nivell molt semblant a la Mancy, que és una de les grans orquestres que representem en estos moments''.

Hi havia ganes d'agradar. I ganes de divertir-se. Però no tot va eixir a la perfecció. La pedra no sols va afectar els actes del divendres, també la Kentucky va sofrir les conseqüències: a penes un terç del pont de llums funcionava, la resta literalment s'havia cremat amb les pluges. Va haver-hi menys llum, encara que el so no es va ressentir i tampoc la duració de l'espectacle: quasi cinc hores d'interpretacions en directe sobre l'escenari, a més dels descansos amb discomòbil, van prolongar la festa fins a l'alba.

Sí, els santanderins sonaven bé. Però no és el mateix. Caldrà reservar data per a l'any que ve... no siga que després l'Orquestra Mancy estiga ocupada per a la nit de les paelles.

 

14 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres