Les festes de la solidaritat: SAIM i l'ajuda a Madagascar

Les festes de la solidaritat: SAIM i l'ajuda a Madagascar

Que Puçol té una acreditada trajectòria com a població solidària és un poc fàcil de constatar si tenim en compte projectes com els playbacks de les falles o la telemarató de l'Emissora Municipal de Televisió, dedicats a recaptar fons per a ajudar al tercer món. Sense anar més lluny, durant les festes ja està plenament consolidada una nit centrada en l'acte cívic, que dijous passat, 2 de setembre, va girar entorn del missioner Víctor Zabala.

Però enguany de novetats, de pluges i d'un dia més de festes (provocat per la suspensió de la cavalcada, que finalment es realitza el 10 de setembre), també s'ha ampliat la labor solidària, amb la presència els dies 8 i 9 de setembre d'una taula destinada a recaptar fons per a Madagascar.

Al front d'esta taula, situada en el passeig de la Constitució, s'estan Enriqueta Balanza i Antonia Bayarri, que és la presidenta d'una ONG l'activitat de la qual se centra a Madagascar: SAIM (Solidaritat i Ajuda a la Infància de Madagascar). I durant dos dies oferixen als veïns tapets de vistosos dissenys, brodades a mà, al costat d'objectes de decoració del més variat, quasi sempre elaborats fustes nobles, com palrosa i banús.

''Gràcies a Enriqueta, que ha fet les gestions, i a l'Ajuntament, que ens permet instal·lar-nos en el passeig, estem intentant sensibilitzar els veïns de Puçol sobre la situació de Madagascar'' -aclarix Antonia Bayarri-, ''i sobre la labor que realitza la nostra associació, tant en l'àmbit d'infraestructures com d'apadrinament de xiquets''.

I és que com moltes ONG, SAIM no es limita a construir hospitals, escoles o pous per a obtindre aigua potable, labors totes elles imprescindibles per a la subsistència en el país africà. També ha posat en marxa un programa d'apadrinament de xiquets que ha permés fer-se càrrec de dos-cents menors en els últims tres anys.

''A nivell estatal, SAIM va nàixer fa nou anys, però des del 24 de setembre del 2001 estem a més inscrits en el registre d'associacions de la Generalitat Valenciana'' -continua la presidenta-, ''el que ens ha permés organitzar amb molta major exactitud tant les activitats com la venda d'artesania en la nostra comunitat''.

I és que el banús, el palrosa i els tapets són una de les principals fonts d'ingressos. L'any passat es van recaptar 18.000 euros per este concepte, quantitat només superada pels 28.800 € obtinguts a través de l'apadrinament de xiquets. Però no són les úniques fórmules de completar els 64.000  euros anuals d'ingressos: les ''sopars del fam'' celebrades en Pinedo o El Saler, el ball benèfic de Benifairó de les Valls o les subvencions d'ajuntaments com Faura o Foios han permés obtindre eixos més de deu milions de pessetes, que s'han destinat a la construcció d'un centre de maternitat per a donar a llum, la posada en marxa de deu pous d'aigua potable, un projecte d'una escola o, senzillament, l'alimentació infantil.

Després de la bona recepció entre els ciutadans de Puçol, que han mostrat un gran interés per estos productes artesans, SAIM té previst incloure la població en futures actuacions destinades a divulgar la labor que ve realitzant el missioner trinitari Julián Cadena, que és l'ànima d'esta ONG i la persona que coordina, des de Madagascar, l'enviament de distints mostres de l'artesania local per a la seua venda a la Comunitat Valenciana.

 

18 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres