Sant Miquel, una festa que té el seu origen en la guerra civil

Sant Miquel, una festa que té el seu origen en la guerra civil

Puçol és un poble al qual li va la marxa, d'això no hi ha dubte. A penes una setmana després de finalitzar les festes populars i patronals, comença la ronda de festejos taurins pels distints barris de la població, però no acaben ací els festejos, perquè els veïns del carrer Sant Miquel ja tenen preparat el seu programa d'activitats per als dies 27, 28 i 29 de setembre.

Encara que els seus inicis es remunten al segle XIX, la festa de Sant Miquel tal com la coneixem hui té un curiós origen, perquè el seu protagonista, encara que és un bou, no és el bou que estem acostumats a veure en els nostres carrers: tots els anys Miguelito és embolat, per a delit de xiquets i majors, però Miguelito és un bou molt més ''humanitzat'' que els seus companys d'altres barris.

''La tradició d'un bou de cartó va començar a l'acabar la Guerra Civil'' -expliquen Inma Carrasco i Mari Carmen Siurana, dos de les organitzadores-, ''llavors no hi havia diners per a comprar bestiar i era un dels veïns el que es posava un disfressa, era embolat i així es feia la festa''.

Un bell origen que s'ha mantingut fins als nostres dies i que enguany tindrà la seua continuïtat el dimarts 28, quan Miguelito novament recórrega este entranyable carrer del nucli antic de Puçol. Encara que no ho farà sol, la festa començarà un dia abans amb la nit de paelles i el ball. El dimarts, abans del bou de cartó, hi haurà jocs per a xiquets i la pujada de la imatge del sant. I, per a finalitzar, el dimecres 29, tot el dia de festa: despertà i missa matinal, traca a migdia, cavalcada a la vesprada i sopar d'entrepà a la nit.

''Sabem que és una festa xicoteta, però no volem que es perda la tradició, per això ens hem ficat enguany a organitzar-la'' -continuen Inma i Mari Carmen-, ''al cap i a la fi, som de les més jóvens del carrer i ens agrada molt l'embolic''.

 

27 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres