Crònica taurina del 7 de setembre, per Alfonso Àvila

Crònica taurina del 7 de setembre, per Alfonso Àvila

''Si el temps no ho impedix i amb permís de l'autoritat'' frase que figura en la majoria dels cartells de la nostra geografia, seria aplicable a les festes taurines al voltant del 7 de Setembre a Puçol. La veritat és que el temps no va acompanyar, però encara així, amb inclemències meteorològiques es va celebrar el gran dia dels puçolencs.

Seguint amb la iniciativa presa anys arrere, una sèrie d'actes culturals van preparant el camí cap al gran dia.

El dia 1 de setembre, i amb la presència de la diputada d'Assumptes Taurins de la Generalitat, Sra. Carlota Navarro i autoritats locals, es va dur a terme la presentació dels bous que s'han de torejar durant les festes de setembre. També va servir l'acte, per a rendir un càlid homenatge al joneguer de jònecs de la localitat Juan Àvila, que tan reeixida campanya està realitzant, sent recentment el triomfador del certamen de jónecs de Digital +, celebrat a la plaça de Las Ventas de Madrid. Després de veure un interessant documental sobre el torero de Puçol, es va procedir al sorteig de la ubicació dels cadafals en la plaça per al dia del bou. Este tema ha alçat un enorme rebombori, en els dies previs al bou, per la divisió d'opinions entorn a la presència de cadafals a la plaça Sant Joan de Ribera.

El dia 2, va tindre lloc en la Casa de Cultura, la inauguració d'una exposició d'escultures taurines, a càrrec de l'artista valencià Carlos Verdú.

Per fi i amb l'ambient previ passat per aigua, va arribar el dia 7. Va començar el dia amb el tradicional tancament de sis bous acompanyats pels esquellers, esta vegada, per primera vegada en el dia gran, del ramader local Jaime Bosch Saliner. És bonic veure discórrer el ramat agrupat al llarg dels dos carrers per què transcorre el tancament. A continuació, i per a prolongar este primer acte taurí, es van soltar dos bous de la mateixa ramaderia, que van entretindre prou el personal.

A la vesprada, i després d'una intensa pluja caiguda, va donar començament la conegudíssima baixada de caixons i de penyes. De nou, la polèmica. Suposadament els amos dels cavalls, es van negar a enganxar els cavalls a causa de la pluja. No sé bé les raons, però al meu parer personal, un dia 7 de Setembre, i tenint com a emblema un monument a la baixada de caixons, Puçol no pot quedar-se sense cavalls.

A manera d'incís, diré que a l'hora d'abaixar els caixons no plovia. Si ens centrem en el tema taurí estrictament, que és el que ens interessa, es van preparar quatre desencaixonades.

En primer lloc, va ser soltat el bou Desconocido, marcat amb el núm. 10 de la ramaderia de Manuela Agustina López Flores. Bou gran i amb molta llenya per davant, que si bé el seu comportament va ser molt insípid, va complir amb les expectatives de ser un bou de famosa ramaderia com correspon a este dia. A continuació va ser soltat el bou Campero, núm. 13 de Hermanos Puerta. Llàstima que perdera molts quilos, perquè el seu aspecte no tenia res a vore amb el de la presentació del cartell. Es va limitar a patir les connexions dels aficionats. Leñero, núm. 27 de la ramaderia de Carlos Nuñez va ser el tercer. 

Per fi, després de tres bous prou insípids, va eixir l'exemplar potser més esperat com era Corremontes, marcat amb el núm. 210 de la ramaderia de Fernando Peña Català. Un bou molt ben presentat, de precioses formes, que va protagonitzar l'eixida de la vesprada, va acudir tant als corredors com als cadafals des d'on el citaven. Va mamprendre rumb als carrers estrets on va fer disfrutar els aficionats.

A continuació, es van soltar vaques de Jaime Bosch, i per a finalitzar la vesprada es va embolar una del mateix ramader, va ser embolada per Rallat & Juanjo, tallant la corda Paco García.

20 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres