Festes del Barri (4): els meus records de la festa

Festes del Barri (4): els meus records de la festa

Diumenge 6 de juny del 2004. Són les 11 de la nit quan comence a donar forma a estes quatre lletres recordatòries dels tres anys que he participat de manera activa (a més d'uns quants més com a col·laborador) dins dels vint-i-cinc anys d'història de festejos taurins en El Barri.

He de reconéixer que el que havia de ser una simple crònica dels actes i fets relacionats amb els tres anys que prenga part en l'organització dels dits festejos, m'està resultant molt difícil centrar-me, quan fa 24 hores que a Bétera un bou ha segat la vida d'un jove veí del nostre poble.

A vegades, sobretot quan ocorren fets com este, a un li embarga el dubte de si val la pena el defendre la integritat d'una festa que pot emportar-se per davant el do més preat del ser humà, com és la seua pròpia vida.

Bé com deia al principi, el meu primer contacte amb una comissió del barri va ser l'any 1982 i com fets més destacables d'eixe any jo destacaria els pocs diners de què disposàvem (pràcticament vam arreplegar l'import del bou) gràcies, és veritat, que esta comissió es va formar molt poc temps abans del dia del bou. Per este motiu va haver-hi algun membre d'esta comissió que va al·legar que si es decidia comprar algun bou (com així es va fer) i a causa de l'escassetat del diners, presentava la baixa com a membre d'esta comissió. Així doncs i tirant mà del conte de la lletera es va decidir la compra d'un bou del Sr. Atanasio Fernández de Salamanca. Naturalment el cànter es va trencar i l'exercici es va tancar amb dèficit que van haver de resoldre amb un préstec bancari els membres de la comissió, José Mª Ejarque i Vicente Igual amb el compromís de repetir a l'any següent la mateixa comissió  per a liquidar el d'eixe any i fer front als festejos de l'any següent.

De l'any anterior només quedem tres persones més una, concretament Juanjo Claramunt, que ens va ajudar a portar a bon port el fregat que ens havíem ficat. Comprem un bou, ja fet de Prieto de la Cal a la comissió de Massalfassar i al costat del ramader Juanillo de Rafelbunyol vam posar punt final a esta Odissea de dos anys.

L'altre any que vaig estar en una comissió del barri va ser en 1985 i d'eixe any jo destacaria el muntatge d'una plaça portàtil en els mesos de maig i juny, en la que dit siga de pas en una de les capejades que es van organitzar va participar un joveníssim i desconegut Enrique Ponce, entre altres, i també destacar l'aportació inestimable una vegada més en el nostre poble de Vicent Picó, el Xacal perquè tant en esta plaça, com en els dos dies de bou restants va aportar una gran quantitat d'anolls per als becerristes, vaquetes i bous, no hem d'oblidar que a més vam tindre els dos dissabtes tancada al migdia. No recorde els seus honoraris, però si recorde que va ser un autèntic regal, possiblement  perquè entre nosaltres  es trobava el seu gran amic, ja desaparegut Josep Bayarri,  Xufo. Si no em falla la memòria, crec que enguany va ser el primer a celebrar-se dos dies de bou en el barri.

Com es veurà en este resum es reflectix poc més poc menys allò que s'ha succeït des de 1979 fins a 1992 uns anys millor altres pitjor, però en conjunt no hi ha molt que destacar com no siga la il·lusió que van posar totes les comissions que van desfilar al llarg d'eixos anys. Però és a partir de 1993, any de la creació de la Penya Taurina, el Barri quan comença l'envol festivament parlant d'esta entranyable barriada de Puçol.

Si en els anys citats anteriorment eren només els actes taurins els protagonistes, des de l'aparició d'esta Penya, a més de guanyar en qualitat i quantitat la presentació taurina, han ampliat el panorama festiu a altres activitats, tals com cavalcades, disfresses, bou de cartó, actuacions musicals i les multitudinàries i populars Sardinaes o com el passat any la paella gegant, actes tots ells impensables abans de la creació d'esta Penya.

23 Setembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres