Balanç de la temporada taurina 2004, per Salva Marsaga

Balanç de la temporada taurina 2004, per Salva Marsaga

En un dia tan especial per a tots els valencians com és el 9 d'Octubre es va posar el remeat final a la temporada taurina a Puçol per a enguany, encara que realment el tancament culminarà amb l'entrega de premis en les dos gales que, com és habitual, se celebren al final de la temporada anual, per a premiar el més destacat succeït, tant en la setmana taurina com en la resta del calendari local.

En el tema estrictament taurí, ha sigut un any que no passarà a la història precisament com molt brillant, excepte unes poques excepcions com: la nit dels bous d'Arriazu -d'ací a la Setmana Taurina-, el bou roig d'El Cahoso en el Barri o un altre bou, també rogenc, de Puerta Hermanos, exhibit el primer dissabte de la festa (antany denominada de Santa Marta) i que ''gràcies'' a alguns ''corredors'' no vam poder veure en tota la seua esplendor per la gran quantitat d'esquivaments i rodades als quals va ser sotmés... A veure quan aprendran estos senyors que ells no són els protagonistes de la festa! Uns senyors que estan privant els aficionats de veure un bou brau arrancar-se de llarg, amb el cap alt i la cua estirada, ficant els renyons. I quede constància que no estic ficant a tots en el mateix sac, ja que alguns dels autèntics corredors també criticaven esta actitud.

Menció a banda també mereix el bou de José Luis Sánchez corregut l'últim dia ja que, a pesar del poc de temps que va aguantar de peu, va apuntar detalls de cobdícia i bravura.

Si abans déiem que en el tema taurí no serà un any que passarà als annals de la història, sí que es recordarà com un any de canvis en tots els nivells, com, per exemple, el canvi de l'anterior equip de govern al complet. Una cosa que en l'àmbit taurí va fer mirar el futur de la festa amb cert recel, encara que posteriorment el nou equip de govern es va encarregar d'aclarir i dissipar eixos possibles dubtes.

Va haver-hi canvis també en la ubicació del corro -per no reunir l'anterior les condicions necessàries de seguretat-,  pel que es van utilitzar els corrals de la penya taurina El Barri. Així mateix, i de manera alternativa, també va haver-hi canvis en el lloc de les embolades. Per la seua banda, l'any anterior ja va portar la novetat de traslladar les desencaixonades el segon dia de bou de setembre a la part alta dels carrers del recorregut habitual, amb el beneplàcit lògic dels veïns d'estos llocs, encara que per motius de seguretat hi ha algunes discrepàncies sobre este canvi.

Una altra de les novetats que va veure la llum esta temporada va ser l'augment considerable de cadafals, encara que això sí, després d'alguna polèmica. Esperem que pel bé de ''quasi tots'', els cadafals vagen en augment en els pròxims anys, per a donar un aire més multitudinari a la plaça i els festejos puguen ser vistos en directe pel nombre més gran possible de gent i amb plenes garanties de seguretat. No cal oblidar que com més gent participe de l'espectacle, encara que només siga amb la seua presència, més brillant serà la festa. Un exemple: si comparem la baixada de caixons del 7 de setembre amb les celebrades els altres dies, es pot comprovar que la diferència és abismal... i això és a causa de la participació de la gent.

A propòsit de la baixada del dia 7, es va produir un fet lamentable en negar-se els propietaris de les cavalleries a traure-les al carrer, a causa de la mala meteorologia, amb el consegüent enuig dels membres de la comissió, els que van haver de buscar de manera urgent i precipitada l'ajuda d'un tractor. Lògicament, l'acte va resultar menys estètic que els cavalls, però molt vàlid donada la situació. Naturalment, estem d'acord en què cal donar preferència als cavalls del poble en la baixada de caixons, però en vista d'allò que s'ha ocorregut ens pareix lògica la postura adoptada pels components de la jove comissió, al buscar per al segon dia de bou altres opcions, per temor que ocorreguera el mateix, i més si tenim en compte que la vesprada va amenaçar també eixe dia amb pluja.

01 Novembre 2004
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres