Els dies 3 i 4 de setembre, tres jóvens artistes exposen en la Mostra d'Art Públic

Els dies 3 i 4 de setembre, tres jóvens artistes exposen en la Mostra d'Art Públic

Javi Alcácer, Alba Casanova i David Pascual són els autors de les tres actuacions de caràcter efímer que s'exhibiran en el Passeig de la Constitució i en la platja de Puçol durant els dies 3 i 4 de setembre. És la primera vegada que es realitza una mostra d'este tipus durant les festes populars i patronals.

Javi Alcácer Sanchis és un jove de Puçol que actualment cursa la llicenciatura de Belles Arts en la Universitat Politècnica de València. En el seu currículum s'inclou una exposició col·lectiva de pintura i escultura el passat any en Gata de Gorgos, així mateix compta amb dos instal·lacions d'art públic: ''Aplazado'', realitzada en la Plaça del País Valencià de Puçol i ''Des-cúbrete'', un projecte solidari amb les persones infectades per la Sida exposada a València, també durant el 2004.

''Terra promesa'', la instal·lació d'art públic que s'exposarà en la plaça Rosa dels Vents, en la platja de Puçol, pretén, segons el propi autor, ''enfrontar a l'espectador amb la visió d'un dels problemes més importants que patix l'estat espanyol, la immigració. Mils i milers de persones intenten travessar l'estret per a accedir a un món capaç d'oferir-los una oportunitat per a sobreviure, unes condicions de treball dignes i acceptablement remunerades per a poder mantindre la seua família que romandrà, en la majoria dels casos, en el seu país d'origen. Però moltes d'estes persones moren diàriament en les nostres costes, davant de la nostra aparent passivitat i indiferència''.

Alba Casanova Fernández és una jove gallega nascuda a Vigo i resident en Redondela (Pontevedra). Després de cursar estudis en l'Escola d'Arts i Oficis Mestre Mateo de Santiago de Compostel·la, ceràmica i esmalts en la Universitat Popular de Vigo, retrat a Londres i Body Art a Múrcia, ha recalat en la Universitat Politècnica de València, per a obtindre la llicenciatura de Belles Arts.

La seua instal·lació, ''Relaciones'', utilitza els bancs del Passeig de la Constitució per a crear barreres físiques que afecten la manera de relacionar-se les persones que se senten en ells: ''la globalitat de l'obra es convertix en una metàfora que reflectix com una estructura social pot marcar les pautes de les relacions individuals a partir d'uns límits prèviament establits per esta, ja siga a través de les seues barreres físiques o morals'', explica la jove autora.

David Pascual Huertas, valencià de naixement, també cursa estudis en la Universitat Politècnica de València, en la llicenciatura de Belles Arts. Entre les seues obres figura una video-performance a Algemesí (maig del 2005), i performances a Gandia (abril 2005), la Facultat de Belles Arts de València (2004) i les jornades d'Art Públic ''Salvem el Cabanyal'' (2003).

La intervenció performativa ''Pero el tren nunca llegó'' estarà enquadrada entre el Passeig de la Constitució i l'antiga estació de la RENFE, dividint-se en dos moments clau: un durant el dissabte, entorn de les 9 nit i un altre, aproximadament a la mateixa hora, el diumenge. Ambdós seran simètriques i parlen de l'espera d'un tren que mai arribarà. En paraules del jove autor: ''consistirà en una 'performance' individual i de caràcter poètic realitzada al llarg del passeig, que finalitzarà amb una instal·lació física sobre les escales de l'estació. Esta primera acció es realitzarà el dia de la inauguració del certamen i la intervenció física romandrà fins a l'endemà. Durant la clausura, i partint d'esta intervenció, es realitzarà exactament la mateixa acció que el primer dia, però en sentit invers, tancant així el cercle poètic de la peça''.

A més de gaudir en directe durant el cap de setmana, el projecte podrà disfrutar-se a posteriori gràcies a la col·laboració de les regidories de festes i joventut de l'Ajuntament de Puçol, que seran les responsables d'editar un catàleg en què s'arreplega gràficament les tres intervencions. Amb això s'aconseguix, d'una banda, facilitar que els jóvens artistes

02 Setembre 2005
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres