Crònica taurina del 7 de setembre (2): baixada de calaixos i desencaixonades

Crònica taurina del 7 de setembre (2): baixada de calaixos i desencaixonades

El dia 7, a la vesprada, seguint la tradició, milers d'aficionats es van donar cita per a un dels actes més multitudinaris de les festes: la baixada de caixons. Vicente Soriano realitza un repàs al que va ser este moment i a les desencaixonades, entre les quals va destacar la del bou ''Esperado''.

*****

La baixada de caixons sempre hi ha sigut senyal d'identitat pròpia de la nostra població i, en concret, del dia 7 de setembre.

D'esta manera, a les cinc de la vesprada, milers de persones es van reunir el l'avinguda de València per a protagonitzar una de les baixades més multitudinàries que es recorden en alguns anys en la població.

Acompanyades de dos xarangues i amb quatre caixons tirats pels cavalls de la localitat, la baixada de caixons va ser tot un èxit, on milers de veïns ho van passar en gran i centenars d'aficionats veïns d'altres poblacions van viure amb intensitat la passió i emoció que només un dia 7 de setembre pot deparar.

Va ser quasi una hora d'intensa emoció, fins a arribar els caixons fins a la plaça de l'Ajuntament, on la gent no volia retirar-se a les seues cases i preferia que seguira el sarau i la festa.

A les sis de la vesprada, la Comissió va disposar quatre caixons en la plaça, magníficament guarnits amb cartells en cada un d'ells que anunciaven el nom, número, guarisme, ramaderia i divisa de cada una de les caps a exhibir-se, el que va donar a l'eixida dels bous la categoria que Puçol mereix.

Abans de donar-se solta a la primera cap, la Comissió va rendir homenatge al nostre volgut Paco ''l'ofegaet'', li va entregar una preciosa figura d'un bou embolat i simbolitzant l'agraïment de tota la població a Paco per tants anys al costat de la festa taurina i tants sacrificis prestats a les comissions des de fa quasi quatre dècades.

El primer bou va ser ''Carcelero'' de la ramaderia de Valdefresno, un bou negre de precioses formes i amb una presentació impecable, que va tindre una eixida fera i de poder, mostrant bravura i noblesa durant el seu toreig. Bou amb què van disfrutar els retalladors i que es va moure bé pel recinte.

En segon lloc es va donar solta a ''Esperado'' de la ramaderia de Lora Sagnen, que va fer honor al seu nom, perquè va ser un bou de què els aficionats han d'esperar molt de temps per a poder disfrutar. Negre mulat, amb gran gràcia i cornamenta, va fer una de les eixides més encastades que es recorden a Puçol. Va ser un bou brau i poderós, que va desenvolupar sentit i que va deixar un gran sabor de boca als aficionats. En definitiva, un dels millors bous vistos enguany en la població i dels que creen afició.

En tercer lloc es va donar solta a ''Malhechor'' de la ramaderia d'El Vellosino, bou negra atzabeja, amb gran serietat i molt bona presentació, que va fer una eixida ràpida, per a defendre's amb força en els carrers estrets del recinte.

Finalment es va donar solta a ''Llamativo'', bou fosc, de la ramaderia d'Ordi Gago, amb un metre de cap a cap de banyó, que va protagonitzar una eixida tan espectacular com el seu gràcia. Possiblement es tracte del bou amb l'arboradura més espectacular torejat mai a Puçol. Es va defendre bé, davant de la multitud de retalladors, hagué de ser tancat amb corda.

A continuació, el ramader Vicente Benavent, va exhibir dos vaques molt braves i ben presentades, per a finalitzar la vesprada amb l'embolada d'una vaca pels membres de la Comissió amb els aparells de ''El Casturro'', tallà la corda Laura Piñol, esposa d'un membre de la Comissió.

21 Setembre 2005
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres